Policija u "Kolubari", ispituje slučaj "Kene"

- Mi smo im na raspolaganju za sve što im je potrebno. Ta istraga se uozbiljila, postoji mogućnost da će tu isplivati stvari koje nismo ni očekivali - kazao je direktor tog basena Milorad Grčić

  • 1

Policija za privredni kriminal je u rudarskom basenu "Kolubara" i ispituje slučaj isplate naknade za eksproprijaciju kuće Radosava Savatijevića Keneta.

- Mi smo im na raspolaganju za sve što im je potrebno. Ta istraga se uozbiljila, postoji mogućnost da će tu isplivati stvari koje nismo ni očekivali - kazao je direktor tog basena Milorad Grčić.

On nije želeo da iznosi detalje o istrazi, ali je naglasio da su rukovodstvo i kompanija na raspolaganju policiji.

Krajem januara ove godine potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je objavio da je Radosavu Savatijeviću, zvanom Kene, na ime eksproprijacije kuće u Vreocima u vreme prethodnog menadžmenta "Kolubare" isplaćeno 1,2 miliona evra, iako objekat nije bio predviđen za iseljenje.

To je potvrdio Grčić, dok je prethodni direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran rekao da su naknade za preseljenje naselja Vreoci isplaćene po zakonu.

Prema rečima Ćerana, tokom 2010. godine isplaćeno je više od 350 avansa domaćinstvima u Vreocima i pokrenuta je eksproprijacija celog naselja sa više od 800 domaćinstava.

- Procenu imovine radili su veštaci "Kolubare" za avansne isplate, a konačan obračun, kada dođe na red, obavljaće veštaci Gradskog zavoda za vestačenje - objasnio je Ćeran.

Iz Kolubare se dnevno kralo do pet tona nafte

Grčić je otkrio i da je u periodu pre nego što je postavljeno novo rukovodstvo rudarskog basena "Kolubara" kradeno između tri i po i pet tona nafte dnevno.

Rukovodstvo je, prema njegovim rečima, preduzelo sve mere da se potpuno onemogući krađa nafte. On, međutim, nije isključio mogućnost da se to i dalje čini, ali u minimalnom obimu.

Novo rukovodstvo ostvarilo je u prvih sto dana rada, samo u oblasti investicija, uštedu od pola miliona evra, rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Lazarevcu.

- U tom periodu troškovi za održavanje putničkih vozila su, takođe, znatno smanjeni, sa 4,1 miliona dinara u septembru prošle godine na 1,2 miliona dinara u decembru 2012 - naveo je on.

Grčić je istakao da je u januaru ove godine ostvarena rekordna proizvodnja od 3,05 miliona tona uglja na površinskim kopovima "Kolubare".

(I. M. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA