OTIŠLI INSPEKTORI UN: Damask očekuje napad svakog trenutka!

- Očekujemo napad u svakom trenutku i spremni smo da odgovorimo bilo kad - rekao je neimenovani bezbednosni zvaničnik, nakon što je objavljen obaveštajni izveštaj u kome je zaključeno da je sirijski režim izveo napad hemijskim oružjem

Nakon što su inspektori UN danas napustili Siriju, a američki predsednik Barak Obama rekao da SAD razmatraju "ograničenu" vojnu intervenciju protiv te zemlje, Damask je poručio da očekuje napad "u svakom trenutku".

- Očekujemo napad u svakom trenutku i spremni smo da odgovorimo bilo kad - rekao je neimenovani bezbednosni zvaničnik za AFP.

Obama je pre toga istakao da nije doneo "konačnu odluku" o vojnim udarima protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada, ali je dao najjasniji signal do sada da je napad neminovan.

SAD su objavile obaveštajni izveštaj u kome je zaključeno da je sirijski režim prošle nedelje izveo napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska u kome je poginulo 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila deca.

Oni su istakli da je amfibijski brod  "San Antonio" sa nekoliko stotina američkih marinaca poslat u taj region iz drugog razloga i da ne postoji plan da se marinci pošalju na kopno u okviru eventualne vojne akcije protiv Sirije.

Jedan od zvaničnika je rekao da je dolazak "San Antonia" u Mediteran odavno planiran, ali da zvaničnici smatraju da je mudro da on bude zadržan u istočnom Mediteranu blizu razarača s obzirom na aktuelnu situaciju u Siriji, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)