Zbog ovog je pokolja Šaron ratni zločinac za Palestince! (VIDEO)

Na teret mu se stavlja masakr koji je izvršila naoružana libanska hrišćanska milicija u dva palestinska izbeglička logora u zapadnom Bejrutu, pod zaštitom i "stražom" izraelske vojske koja nije ništa učinila da obustavi nasilje. Ministar odbrane tada je bio Arijel Šaron

Masakr u Sabri i Šatili se dogodio u septembru 1982. godine kada je ubijeno između 762 i 3.500 civila, uglavnom Palestinaca i libanskih šiita, a pokolj nad ljudima u izbegličkim kampovima u Bejrutu sprovela je libanska hrišćanska organizacija - falangisti.

Izraelske snage, falangisti i moguće Južna libanska armija, bili su u blizini Sabre i Šatile za vreme pokolja. Falangisti su iskoristili činjenicu da su Multinacionalne snage Izraela uklonile barikade i nagazne mine koje su okruživale izbeglički kamp u Bejrutu i tako izvšili pokolj nad civilima. Sam zločin su počinili takozvani "Mladići", banda koju je regrutovao Elie Hobeika, šef obaveštajne službe libanske armije. Masakr je reprezentovan kao odgovor za ubistvo libanskog novoizabranog predsednika Bašira Džemaila, za koje su Maroniti (libanski hrišćani) optužili Palestince, o čemu smo već ranije pisali.

Nakon masakra čule su se oštre optužbe na račun Izraela i unutar Izraela i iz sveta, jer su kampovi Sabra i Šatila bili pod kontrolom Izraelskih odbrambenih snaga. Načelnik generalštaba Izraelske vojske bio je Rafael Eitan, dok je ministar odbrane bio je Arijel Šaron, koji je danas preminuo nakon 8. godina provedenih u komi.

Falangisti, koji su počinili ubistva, ostali su pošteđeni većine optužbi, a neki komentari su nagoveštavali da je moguće da je izraelska vojska bila umešana u incident.

Vlada Izraela je uspostavila Kahanovu komisiju koja je istražila događaj i zaključila da je Izrael indirektno odgovoran za njega. Izveštaj je naveo da su izraelski komandanti trebali da uoče mogućnost da će doći do pokušaja osvete i da ne dozvole flangistima da uđu u izbegličke logore.

Zaključeno je tada da Arijel Šaron snosi ličnu odgovornost za ignorisanje opasnosti od krvoprolića i osvete, i za nepreduzimanje neophodnih mera za sprečavanja masakra kao i za to što nije reagovao tokom odigravanja zločina kako bi ga prekinuo. Komisija je predložila da Šaron bude smenjen sa čela ministarstva odbrane, a nakon prvobitnog protivljenja ministar odbrane ipak je dao ostavku.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)