TUŽNA SUDBINA BIOSKOPA: Nekadašnja sastajališta Beograđana danas su gradske ruine

Vlasnik "Beograd filma" Nikola Đivanović se zbog sporne privatizacije tog preduzeća nagodio s Tužilaštvom, ali se postavlja pitanje da li će to Beograđanima vratiti bioskope “Jadran”, “Zvezdu”, “Voždovac”, “Balkan” i “20. oktobar”

Šest godina pošto je preuzeo većinsko vlasništvo nad "Beograd filmom" i većinom kultnih beogradskih bioskopa, njihov vlasnik je u nagodbi sa tužilaštvom priznao da je u privatizaciji bilo nezakonitosti.

On će u zatvoru provesti naredne tri godine i platiti odštetu od oko 3 miliona i 100 hiljada evra. Za to vreme okupljališta mnogih generacija Beograđana postale su gradske ruine o kojima niko ne vodi računa.

Na tužnu sudbinu kultnih beogradskih bioskopa od kojih je većina zatvorena ili u stanju potpunog raspadanja, posle skoro dvogodišnjeg ignorisanja, pažnju je skrenula informacija da se vlasnik "Beograd filma" Nikola Đivanović zbog sporne privatizacije tog preduzeća nagodio sa Tužilaštvom.

Priznanjem krivice Đivanović će odužiti svoju kaznu, ali se postavlja pitanje da li će to Beograđanima vratiti "Jadran", "Zvezdu", "Voždovac", "Balkan", "20. oktobar", zdanja u kojima su uživali u filmovima, a koja su danas pretvorene u gradske ruine?

Reditelj Goran Marković objašnjava da je nepopravljiva šteta kulturnoj sceni Beograda naneta iz gramzivosti i neuspele težnje da se bioskopi pretvore u kockarnice i salone zabave, a sve to po modelu privatizacije koja je na ovim prostorima pokazala svoje najtamnije strane.

- Vi danas kad prođete pored "Kozare" ili bioskopa "Balkan", to je prosto jedno užasno ruglo sa nekim ulazima u neke podzemne mračne odaje. Poslednja je otimačina bioskopa "Balkan", koji je ujedno i zgrada pod zaštitom države. To je bilo poslednje uporište bivših beogradskih bioskopa. To je bahato oteto i odjednom su počeli neki radnici tu da grade ko zna šta. Vidim da je i to prestalo i da je bioskop ostao kao polusrušena zgrada. Mi smo probali da zaštitimo, bile su čak i neke demonstracije filmskih radnika, ali sve to nije dalo nikakve rezultate - naglašava Marković.

 

Najtužnija sudbina zadesila je jedan od nekada najposećenijih bioskopa – "Kozaru". Devet godina pošto je zatvoren, kultno mesto je prošlog maja izgorelo u požaru, čime se pretvorilo u metaforu stanja u koje je dospelo srpsko društvo.

Podsetimo, Telegraf je, u okvitru serije tekstova "Vremeplov" pisao o tome da je prvi bioskop u Beogradu otvoren davne 1908. godine, da je prestonica nekada imala 25 bioskopa, ali da danas radi svega 7.

(M. B. / Izvor: Slobodnaevropa.org)