Metropoliten muzej izložbom odaje počast "betonskoom svetu" bivše Jugoslavije

Jugoslovenski arhitekta bio je direktno inspirisan njenom globalnom pozicijom u to vreme, jer je, kako geografski, tako i politički, uhvaćena između kapitalističkog zapada i socijalističkog istoka

Muzej umetnosti Metropoliten u Njujorku (MOMA) postaviće u junu ove godine izložbu u čast bivše države Jugoslavije i njene modernističke posleratne arhitekture. Izložba će obuhvatiti fotografije, modele, filmske role i više od 400 crteža uzetih od porodica koje su imale zbirku kolekcija, ali i od opštinskih arhiva širom regiona. Izložba ima za cilj da usmeri međunarodnu pažnju na način rada socijalističkih arhitekata istočnog bloka, koji je sada potcenjen.

Istorijski potez vredan divljenja: Muzej iz Njujorka besplatno deli vrhunske slike Van Goga i ostalih umetnika! (FOTO)

Jugoslovenski arhitekta bio je direktno inspirisan njenom globalnom pozicijom u to vreme, jer je, kako geografski, tako i politički, uhvaćena između kapitalističkog zapada i socijalističkog istoka, iz čega je i nastao taj poseban, ujedno i kontradiktoran stil, piše independent.co.uk.

Područje poznato kao Jugoslavija nastalo je posle Prvog svetskog rata, kombinujući BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Nakon završetka okupacije u Drugom svetskom ratu 1946. godine uspostavljena je komunistička vlast i njena ideologija dovela je do velikih stambenih blokova i betonske civilne zgrade koje su utrle put sovjestkoj gradnji u 20 veku.

Arhitekte su kombinovale ekstravagantne zapadnjačke nebodere sa betonskim blokovima hibridnosti i idealizma koji je karakterisao jugoslovenske države u 45. godišnjoj istoriji, koja se završila otcepljenjem tih država u sukobima 1991. i 1992. godine.

Izložba se fokusirala na promenljivi period između 1948. i 1980. godine u kojem je zemlja sveža od okupacije pokušala da stekne svoj identitet, drugačiji od dela svojih evropskih suseda.

Ovaj jedinstveni stil predstavlja zemlju koja je predvodila Pokret nesvrstanih, organizaciju zemalja koje su odlučile da ne zauzimaju stranu u Hladnom ratu.

Na izložbi će moći da se vide i tehnološko eksperimentisanje i revolucionarni gradski urbanizam u projektima kao što su Obnova Skoplja nakon zemljotresa i javne zgrade na Novom Beogradu u Srbiji.

Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine.

(Telegraf.rs)