MIR, MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV: Krv je pala, ljudi ubijani, zaklani i proterivani, a NIKO NIJE POČINIO GENOCID!

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid čime je konačno stavljena tačka na višedecenijski spor dve države

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu izrečena je presuda u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine i na taj način stavljena je TAČKA na ovaj rat.

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da zločini srpskih snaga nad Hrvatima u Hrvatskoj, 1991-95, nisu bili počinjeni s "genocidnom namerom" da se Hrvati unište kao etnička grupa i u celini odbacio tužbu Zagreba. Sud je takođe odbacio i kontratužbu Beograda donevši zaključak da Hrvatske snage nisu počinile genocid tokom akcije "Oluja"!

ODBIJENE OBE TUŽBE: Hrvati nisu počinili GENOCID u Oluji - Srbi nisu KRIVI za ZLOČINE u VUKOVARU!

Podsetimo, Hrvatska je podnela tužbu protiv Srbije još 1999. godine, a Srbija je odgovorila kontratužbom desetak godina kasnije.

HRVATSKA NIJE DOKAZALA ZLOČINE SRBA! Tužba protiv Srbije odbačena zbog manjkavosti i LAŽNIH SVEDOKA!

Presudu je pročitao predsednik tog suda Peter Tomka, a na ovu presudu nema prava žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

U njoj su Srbi oslobođeni optužbi za genocid u Vukovaru!

Izricanjem presude okončao se proces koji je 1999. pokrenuo Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Srbija je odgovorila deset godina kasnije podnoseći kontratužbu za genocid, koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995 godine.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u avgustu 1995. u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu. Genocid je, kako se navodi u kontratužbi, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Srpski i hrvatski ministri pravde Nikola Selaković i Orsat Miljenić, koji prisustvuju izricanju presude, poručili su da će obe zemlje poštovati odluku MSP, "kakva god da bude".

Kako je tekao tok izricanja presude pročitajte ovde!

(D. Z.)