VUČIĆ: Dok sam ja na čelu Vlade Srbije, nećemo uvoditi sankcije Rusiji

- Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža - istakao je premijer i dodao da će Vlada Srbije imati veoma dobre odnose sa predsednikom i Vladom Ruske Federacije i da će takve odnose razvijati i ubuduće

Da nije odnosa sa Rusijom, u izveštaju Evropske komisije,  Srbija bi za spoljnu politiku dobila peticu, a ne trojku, rekao je premijer Aleksandar Vučić i ponovio da dok je on na toj poziciji, Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

- Vlada  Srbije dok sam ja na njenom čelu, a nikada ne znate, možda sutra vecć neću biti, neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji - rekao je srpski premijer u intervjuu za Sputnjik.

VUČIĆ O POBEDI U UNESKU: Evo kako je Srbija NADJAČALA Prištinu i sprečila prijem Kosova u ovu organizaciju

Premijer kaže da će Vlada Srbije imati veoma dobre odnose sa predsednikom i Vladom Ruske Federacije i da će takve odnose razvijati i ubuduće.

- Mi smo zahvalni Ruskoj Federaciji na podršci koju nam pruža - istakao je premijer, koji je za Sputnjik govorio o borbi koju je Srbija vodila da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Unesko i ćutanju Brisela na nespremnost Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Istovremeno, Vučić je rekao da je njegov stav kao predsednika Vlade Srbije da Srbija jeste na evropskom putu, ali od Evrope traži samo da Srbiju poštuje.

SRBIJA KRUPNIM KORACIMA KA EU: Brisel svojim OCENAMA obradovao Srbe

- Plašim se da nam se ponekad dogodi da to poštovanje u pravom smislu reči ne dobijamo. Nadam se da ćemo ga imati više u budućnosti - rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Srbija uspela da odloži rešavanje prijema Kosova u Unesko kako bi se odluka donela u Briselu, a da tamo sede isti oni koji su glasali za albansku inicijativu, Vučić odgovara:

- Ne idemo u Brisel. Mi smo nudili da se rešava u Briselu, jer smo tamo o svemu razgovarali.

On je podsetio da je pet puta pred visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, kosovskim zvaničnicima Hašimom Tačijem i Isom Mustafom nedvosmisleno pozvao da se to pitanje reševa u Briselu, i da u je pet puta odgovarano da im ne pada na pamet da o Unesku razgovaraju u Briselu, zato što su bili sigurni da ta njihova inicijativa prolazi.

- Njihova taktika je bila: ''Mi ćemo sve da guramo protiv Srbije i sve što ne zavisi od Srbije, a ono gde nam je Srbija neophodna, tu ćemo da vodimo pregovore da nateramo Srbiju da napravi kompromis.' To u stvari nisu kompromisi, nego Srbija mora da daje koncesije i pravi ustupke. Mi smo tražili da pričamo o svemu. Ne, nisu hteli. Pošto su hteli da se o Unesku ne razgovara, o Unesku se u Briselu ne razgovara - rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija sada na neki način da vrati ceo problem Kosova u UN, Vučić kaže:

- Teško da će to moći da se uradi, ali važno je da mi jesmo privrženi dijalogu u Briselu, ali Ujedinjene nacije su važan segment i veoma važno mesto gde se o mnogo čemu odlučuje.

(Telegraf.rs / Tanjug)