NIKOLIĆ U ARGENTINI: Srbija može da sačuva prijateljstvo sa Rusijom i kao član Evropske unije

- Trebalo je ranije suzbiti svaki oblik terorizma, a posebno Islamsku državu u Sriji i Iraku - rekao je predsednik Srbije

Prijateljstvo između Srbije i Argentine mora da rezultira dobrim ekonomskim odnosima, posebno imajući u vidu da Srbija ima slobodno tržište bez carina širom sveta, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je, u intervjuu za argentinske medije, istakao da se dobri odnosi dve zemlje razvijaju decenijama i ocenio da će nova vlada Argentine i sadašnja vlada Srbije naći način da bolje povežu srpske i argentinske privrednike.

- Rekao sam predsedniku da Srbija ima slobodno tržište bez carina širom sveta, i da to treba iskoristiti kako bi roba iz Argentine našla svoje tržište širom sveta, a posebno u Evropi u kojoj Srbija ima dobre veze i prijateljstva, ali nema dovoljno robe - rekao je Nikolić.

On je dodao da je prisustvo na inauguraciji novog predsednika Argentine Maurisija Makrija iskoristio kako bi zahvalio toj državi na podršci Srbiji kada je reč o zaštiti njenog suvereniteta i integriteta, odnosno o Kosovu i Metohiji.

Predsednik je dodao i da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije i da će borba za Kosovo verovatno dugo trajati.

- Ali i neke druge svetske države su imale taj problem, pa nikada nisu priznale otcepljenje svoje teritorije - podsetio je Nikolić.

Upitan šta vezuje Srbiju i Rusku Federaciju, Nikolić je odgovorio da su to zajedničko poreklo, jezik, vera, običaji i istorija u kojoj se Srbija uvek borila na pravoj strani.

- Srbija može da sačuva svoje prijateljstvo sa Rusijom i kao član Evropske unije, ali verovatno ne bi sačuvala mnoge pogodnosti koje danas ima od Rusije - smatra Nikolić.

Kada je reč o odnosu Srbije i Sirije, Nikolić je rekao da će uvek biti na strani Sirije, ali da treba njenom narodu dozvoliti da se izjasni da li žele Asada za predsednika ili ne.

- Trebalo je ranije suzbiti svaki oblik terorizma, a posebno Islamsku državu u Sriji i Iraku. Postavlja se pitanje da li je važnije srušiti Islamsku državu ili predsednika Asada. Ja sam to doživeo u Jugoslaviji. Tada je NATO rekao da je toliko važno da se sruši Milošević da zbog toga treba bombardovati narod. I uvek ću biti na strani Sirije. Neka je oslobode od tog zla, neka ih puste na izbore, pa ko pobedi neka bude predsednik - zaključio je predsednik Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)