Hvala vam što čuvate svoje srpsko ime i prezime: Vučić sumira svoju posetu Zagrebu (FOTO) (VIDEO)

Pratili ste dešavanja na našem portalu iz minuta u minut, Telegraf je bio na licu mesta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetio je Srbima koji žive u toj zemlji. Za danas je u planu poseta Vrginmostu, mestu koje je 1996. godine preimenovan u Gvozd, mestu u kome su Srbi teško stradali tokom Druigog svetskog rata, ali i u akciji "Oluja", a danas u toj, i opštini Topusko, živi oko 700 srpskih porodica.

Sve o Vrginmostu, mestu srpskog bola i patnje. Tu dva zavađena naroda danas dele istu sudbinu (FOTO)

HRVATSKA JE PONIŽENA, NEKA IH BUDE SRAM: U Saboru oštro napali Kolindu i Vučića, spominjani i Tuđman i Milošević

Zvanično je gotova poseta predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu. 

18.21 - POLOŽAJ SRBA SE NIJE PROMENIO U PROTEKLIH PET GODINA 

Prava i položaj Srba u Hrvatskoj 2018. nažalost nisu se bitnije promenili od vremena održavanja Druge velike skupštine Srpskog nacionalnog veća (SNV) 2013, ocenjeno je večeras u izjavi Velike skupštine SNV.

Sporost, odlaganje, pa i zanemarivanje u ostvarivanju prava za koje su odgovorne državne institucije obeležile su prethodnih pet godina. Zbog toga položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen nego je u nizu aspekata i unazađen, ocenjeno je u dokumentu koji je pročitan na kraju Velike skupštine.

To posebno važi za nivo tolerancije i celog seta prava koja su se počela ostvarivati za vreme ulaska u EU. Ona prava koja su obnovljena neretko su predmet novih osporavanja. Položaj koji je osiguran međunarodnim sporazumima, kao što je Erdutski sporazum, Pismo namere, Ustav i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i posebni zakoni, takođe se nastoje narušiti.

Zato nam i u narednom razdoblju predstoji borba za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena. To bismo trebalo da delimo sa svim demokrataskim organizacijama, jer je to ujedno i borba za demokratsku Hrvatsku. U izjavi se navode i 13 tačaka na koje će biti fokus u narednom četvorogodišnjem periodu.

To su borba za toleranciju, nediskriminaciju i posebno borba portiv govora mržnje, rad na osiguravanju nesmetanog povratka izbeglica, a u Srbiji ih još ima 19.000 registrovanih, zatim na zaštiti prava na obnovu u ratu razorenih i uništenih kuća, stambeno zbrinjavanje za one koji su ostali bez stanarskih prava, imovinu i penziono pravo.

Jeda od tačaka tiče se i utvrđivanja sudbine nestalih i ubijenih Srba, njihove identifikacije i obeležavanje mesta stradanja. U izjavi se ističe da su predstavnici vlasti u više navrata obećavali suđenja za ratne zločine počinjenje nad Srbima za vreme rata, a posebno tokom Bljeska i Oluje, a SNV traži, kao i ranije, da se obećanja ispune.

U centru pažnje treba da bude i razvoj povratničkih sredina, obnova komunalne i socijalne infrastrukture, što su pretpostavke ravnopravnosti i normalnog života Srba. Konstatuje se da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, zbog čega se očekuje i traži od vlade i ostalih nadležnih institucija da zaustve taj trend.

Očekuje se takođe dosledno sprovođenje garantovanih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i nesmetanu upotrebu jezika i pisma. Kako se navodi, medijske institucije srpske zajednice u Hrvatskoj treba da budu višestruko unapređene, a obnova kultrne baštine, kako crkvene, tako i svetovne posebno je ona koja podseća na genocid počinjen nad Srbima u NDH treba da bude nastavljena.

U izjavi se takođe konstatuje da dosadašnja praksa ostvarivanja biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina, posebno Srba nije bilo u skladu sa Ustavom, jer se narušava tajnost birackog postupka i sprovodi segregacija na biračkim mestima. Očekuje se da se donesu propisi koji će omogućiti slobodno ostvarivanje tog prava.

Pravo na istoriju, kao deo nacionalne istorije Hrvatske Srbima treba da bude vraćeno i vidljivo u obrazovanju, medijima, politici sećanja i muzejima, ističe se u izjavi. Institucije srske zajednice, posebno SNV i Zajedničkog veća opština (ZVO) moraju dobiti status manjinskih samouprava. Takođe se konstatuje da je za SNV i sve druge organizacije Srba u Hrvatskoj od ogromne važnosti trajno unapređivanje odnsoa između Hrvatske i Srbije i evropska integracija zemalja sa prostora bivše Jugoslavije posebno Srbije.

Velika skupština SNV očekuje da će Vlada Hrvatske i državne institucije aktivno i teško sarađivati na realizaciji ciljeva iz izjave sa SNV-om, izabranim predstavnicima Srba i njihovim organizacijama.

18.05 - KITAROVIĆ SE OBRATILA SRBIMA: HRVATSKA JE VAŠA DOMOVINA 

Predsednica Hravtske Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina, kao i da je dijalog put u budućnost i ujedno zapreka za ponavljanje tragedija. Obraćajući se učesnicima Skupštine SNV, ona je rekla da joj je drago što može da ih pozdravi na tom mestu kao njihova predsednica.

Podsetivši na vremena kada su Srbi i Hrvati sarađivali, ona je poručila da su nadolazeća vremena umanjila osećaj bliskosti i poverenje, a da su ostale posledice i frustracije koje se i danas osećaju.

- I ako se ne možemo složiti oko svega iz prošlostsi uvereni smo da možemo da sarađujemo, da kao političari imamo zadatak da učimo iskorake koji će svima otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Zato sam i uputila poziv Vučiću i i zahvaljujem mu na odzivu - poručila je ona.

Vučiću je povodom njegovog utiska da je protekla dva dana očekivao da će ipak biti malo lakše, "replicirala" izrekom - što nas ne ubije, to nas ojača, te dodala da su "ova dva dana raspravili pitanja važna za oba naroda".

- Sudbina nestalih, jedna od najvažnijih tema, a pravo na ukop ili obeležen grob jedno je od temeljnih prava i preduslov uspeha dijaloga i amosfere u kojoj će se moći govoriti o većoj saradnji u oblasti ekonoje i drugim - rekla je hrvatska predsednica.

Izrazila je zatim zajedničko uverenje da bez obzira na razlike imamo dužnost da postavimo osnove trajnog dijaloga i saradnje koji neće moći da poremete povremeni incidenti.

- To je u interesu naših bilatelnih odnosa ali i regiona - kazala je predsednica Hrvatske, te dodala da je Hrvatska članica EU i NATO, a članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes.

Istina, kako je rekla, postoje otvorena pitanja u pristupnom procesu Srbije, ali koja dve zemlje mogu i treba da reše bez spoljnih uplitanja.

- Zato treba proširivati oblasti i saradnje, a to je značajnim delom u rukama manjina - primetila je i dodala da je Hrvatska radila na više načina na unapređenju položaja srpske manjine i povratka.

- Naš zadatak je da to bude što vidljivije u praktičnom životu - rekla je, te poručila da je u tom smislu dijalog najvažniji, jer je "to put u budućnost koju želimo našim narodima i zapreka za ponavljanje tragedija".

Kitarović je dodala da u rešavanju problema nema manjinske i većinske politike nego samo državne, dodajući da u Hrvatskoj niko ne sme da bude građanin drugog reda.

- Poruka iza koje čvrsto stojim i što je danas zajednička poruka svim Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina - zaključila je Grabar Kitarović.

17.40 - VUČIĆ: HVALA ŠTO ČUVATE SVOJE SRPSKO IME I PREZIME 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u obraćanju na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao što mi u Srbiji imamo obavezu i odgovornost da čuvamo identitet Hrvata u Srbiji.

Na početku obraćanja, Vučić je zahvalio svim Srbima iz Hrvatske koji su došli na skup što čuvaju svoja ognjišta, svoje porodice i svoje srpsko ime i prezime.

- Srbi u Hrvatskoj su narod sa bogatom istorijom, koji je dao veoma značajan viševekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatke - poručio je Vučić.

On je ponovio zahvalio hrvatskoj predsednici na pozivu u vreme "kada je najlakše u Zagrebu napadati Srbe i Srbiji i kada nije mnogo teško u Beogradu na sličan ili istovenat nači odgovarati".

Za nekoliko meseci kada ona bude došla u posetu, uveren je, moći će da pokaže rezultate tog i šta je urađeno za pripadne hrvatske zajednice u Srbiji

- Njihov bolji život značiće veću sigurnost i bolji život za vas, naše Srbe u Hrvatskoj i to je ono što će biti čisti rezultat - rekao je Vučić.

17.38 - KOLINDA NA UDARU KRITIKA ZBOG VUČIĆEVE POSETE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović se, zbog poziva srpskom kolegi Aleksandru Vučiću da poseti Hrvatsku, našla na udaru kritika dela vlade, vladajuće HDZ i opozicije, kao i na društvenoj mreži Fejsbuk, koju ona veoma voli, ali u poslednja dva dana na njenoj stranici nema nijedne fotografije sa predsednikom Srbije.

Portal Index.hr piše da su očito admiistratori stranice hrvatske predsednice procenili da to ne bilo dobro prihvaćeno u javnosti od gotovo 400.000 njenih fanova.

Ovaj medij konstatuje da je takva procena dobra, ali da, iako nema fotografija sa Vučićem, njeni fanovi su, kažu, pronašli način da joj poruče šta misle o toj poseti.

Učinili su to u komentaru na njenu poslednju objavu koja, inače, nema nikakve veze s Vučićevom posetom, a reč je o postu kojim slavi Hrvatsku vojsku, koja je objavljena još 7. februara.

- Hrvatski vojnik uvek je bilo ime za hrabrost, viteštvo i odanost Domovini. U mnogočemu se možemo ugledati na postignuća i iskustva iz Domovinskog rata, a najviše bi nas trebala motivirati njegova najveća vrednost: hrvatsko zajedništvo - stoji u pomenutoj objavi.

Komentari pisani u poslednja dva dana se, navodi Index, uglavnom bave "pljuvanjem predsednice zbog susreta sa predsednikom Srbije".

- Tako je lijepo predsjednica nazvala udovice poginulih branitelja marginalcima i još se zbog njih ispričavala onom ratnom huškaću...strašno,strava....znači to je hrabrost da se branitelje proglasi marginalcima svaka čast....nadam se da su šatoraši sretni kome su pomogli možda još lijepe ploćice hahahha....opet smo ko guske u magli - kaže tako jedan komentator, prenosi Index.

U sledećem komentaru se kaže: "Čestitke na pozivu Vučiću, pokazali ste koliko poštujete mrtve branitelje zbog kojih ste danas tu gđe jeste. A vi narode osvijestite se i pogledajte da nam ''velika'' hrvatica Kolinda vodi državu. Glasao sam za vas, ali više nikada".

- Pokazali ste sve s pozivom Vučića koko cjenite hrvatski narod i hrvatske zive i mrtve branitelje - sramota! Kazu da proslot ostavimo iza sebe. Kako nakon koliko je njih pozaklano muceno ranjeno. Ubijaju sami sebe jel im nitko ne pomaze. Branitelji umiru svaki dan po koliko njih nitko nie dozivio 52, a Srbi se ne kaju, jos i provociraju, rugaju se. Da nije bilo Hrvatskih branitelja ne bi bilo ni nas - stoji u trećem komentaru, inače, još jednom od mnogih.

U sledećem se poručuje da:"Vucica nije trebala zvati. Oni se za nista ne kaju cak naprotiv non stop napadaju pa nemaju sta ni traziti kod nas".

- Predsjednice, napravite anketu pa ćete viđeti koliko ste nas razočarali ovim potezom! Duboko ste nas ponizili! - piše u još jednom od komentara.

U sledećem, Kitarović je pozvana da objasni građanima: "Ne poštovana predsjednice molim vas objasnite građanima lijepe naše kako to da ste ugostili ratnoga huškača Vučića? Zar vi niste veliki patriota i domoljub i velika vjernica?"

- Draga prjedsjednice zaista, zašto vam je trebao ovaj poziv Vučiću i zar ne vidite da vas cijela vlada minira u ovom!? - pitanje je jednog od komentatora.

Sledeći kaže da predsednica Kitarović treba da se stidi: "Nazvala si branitelje marginalcima. Zaboravi na sljedeći mandat..srami se!"

17.28 - PORFIRIJE: SVAĐALI SMO SE I MIRILI, TREBA DA BUDEMO BRAĆA

Mitropolit Porfirije izrazio je danas zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dođe u zagreb i Hrvatsku.

- Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge.Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća - rekao je Porfirije na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu.

- Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja - rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarovicvh sa stavom Šopenhauera da su susreti - banje.

- Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se tek naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni.Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati - poručio je on.

Zbog toga im se zahvalio u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Hrvatskoj.

Skloni smo da krivimo uvek druge, ističe on i pita šta smo sebi učinili, da li se osećamo kao zajednica.

- Ako imamo svest o tome ko smo i šta smo ona pre svega među nama postoji solidarnost. Da li je onda moguće da na sat od Zagreba žive Srbi kao da su u Africi - pitao je Porfirije i dodao da je važno da pođemo od sebe, da li smo učinili sve što možemo da očuvamo svoj identitet.

- Znam da se plašite, možda ima puno objektivnih razloga, ali možda ima i subjektivnih - možda je tako lakše - konstatuje Porfirije.

Počnimo od sebe i ne prebacujmo krivicu na druge, poručuje on.

- Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge.Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća - dodao je on.

Vaš dolazak veliko je ohrabrenje i podrška, poručio je predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović mitropolit Porfirije.

17.20 - BANDIĆ: BUDIMO REALNI, OVO JE DOBAR POČETAK

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istakao je danas da su dobri odnosi između Srbije i Hrvatske potrebni za budućnost na balkanskoj vetrometini i zahvalio se predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na početku interkulturalnog dijaloga.

Bandić je, na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu, naglasio da je prva poseta predsednika Srbije "nakon krvavih 27 godina, veoma bitna, jer je to dobar početak".

- Budimo realni i odgovorni - ovo je dobar početak. Hvala predsednici Hrvatske i predsedniku Srbije na doprinosu u ostvarenju prava srpske nacionalne manjine, kao i prava svih nacionalnih manjina u Zagrebu i Hrvatskoj - naglasio je on.

Kazao je da je posebno počastvovan što može da učestvuje na istorijskom sastanku, kao i da mu je drago što je na skupštini kojom se nastavlja velika tradicija, a održava se u kontekstu prve posete predsednika Srbije posle ratnih dešavanja.

Zahvalio se učesnicima skupa što čuvaju svoj identitet, kulturu, veru i tradiciju i što grade mostove saradnje.

Ovaj susret, kako je naglasio, smatra mogućnošću za pogled na prošlost i budućnost.

- Na prošlost treba gledati ponizno, a na budućnost hrabro - poručio je Bandić dodajući da skup pruža mogućnost da gledamo u budućnost i pored tereta prošlosti.

Nove generacije od nas, kako ističe, traže ozbiljnosti i trezvenu odgovornost, jer im se mora ostaviti bolji svet nego što smo ga zatekli.

- Izazovi ne smeju sakriti sve ono dobro što smo izgradili zajedno i sačuvali. Dobri odnosi se grade na svemu. Prednost dajem onome što nas povezuje i čini srećnim. Tolerancija ne znači prihvatanje svega, posebno treba uočiti činjenicu da različito tumačimo prošlost, ali jedinstveni smo u tome šta želimo od budućnosti - naglasio je Bandić.

Rekao je da SNV i brojni pojedinci daju doprinos u izgradnji Zagreba kao multkulturalni, multietnički i multikonfesionalni grad.

„Ovo ne stoji u mom govoru. Multikultralan Zagreb je floskula, ali interkulturalni dijalog je život. Ovo je danas početak života. Interkulturalni dijalog koji su podstakli dva predsednika je život“, zaključio je on rečima zahvalnosti šefovima hrvatske i srpske države na dijalogu.

17.13 - PUPOVAC: DA LOŠA PROŠLOST NE UPRAVLJA NAŠIM ŽIVOTIMA

Predsednik SNV Milorad Pupovac poručio je danas na Skupštini Srpskog nacionalnog Vijeća da odnosi dve zemlje ne smeju biti taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog koji ničim ne sme biti pokvaren. Pupovac je istakao da je velika čast što su predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, danas na Skupštini.

Kako kaže, zbog svega što su činili juče i prethodnih dana, meseci i što smeraju da čine Vucicć i Grabar Kitarović zavređuju poštovanje i neupitnu podršku Skupštine.

- Odnosi Srbije i Hrvatske ne smeju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci loše prošlosti. Iz tog razloga poštujemo napor Vučića i Kitarović da rade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima - poručio je Pupovac.

- Jedino nova budućnost predstavlja pravi izbor, smer u građenju života i novih odnosa između Hrvata i Srba - poručio je Pupovac i dodao da Srbi u Hrvatskoj imaju puno razloga da se pozivaju na svoje stradanje, ali da to nije bilo ni `45 pa ni sada.

- Pokazaćemo primerom kako se okreće stranica i kako se izbegava ropstvo nesposobnosti prevazilaženja stvari iz prošlosti. To kažem posebno zbog onih koji to danas nisu u stanju - kaže Pupovac.

Najvažniji je život sa osećajem za slobodu, zajedništva sa prvim susedima, sa onima sa kojima radimo, srećemo u školi, podvukao je i poručio "ako imamo to imaćemo sve drugo".

Taj duh Srbe nikada nije napuštao pa ne treba ni danas, kazao je Pupovac navodeći da je to ono zašto smo se danas okupili i zašto cenimo napore gostiju da svako u Srbiji i u Hravtskoj ima taj osećaj, a da animoziteti prerastaju u saradnju.

Kako kaže, ljudi iz naših zemalja odlaze ne samo zbog teškog života već i zbog loše atmosfere.

To nije kritika nego briga i obaveza, naznačio je uz ocenu da svi treba da učinimo da u atmosferi u Hrvatskoj nema mesta za govor mržnje i netoleranciju.

- To iscrpljuje nas, našu zemlju i odnose naše domovine Hrvatske i naših matičnih zemalja. Neophodan nam je dijalog. Svako ko ne podržava ovaj dijalog i napore da se dođe do rešenja otvorenih pitanja i da se gradi zajednička budućnost - za nas, za ovo Veće, ne rade u najboljem interesu svoje zemlje ni susednih zemalja - poručio je Pupovac.

Pupovac je Vučiću i Grabar Kitarović poručio:

- Vas doživljavamo kao podršku onome što mi podržavamo kod vas, a to je dijalog bez opstrukcija i želimo da pokažemo koliko želimo da se on nastavi i da ga uprkos pokušajima ne pokvarimo.

16.30 - POČELA SKUPŠTINA SNV

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća, treća po redu, počela je danas u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski" uz prisustvo predsednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

Na početku su intonirane himne dve zemlje, a potom se okupljenim delegatima iz cele Hrvatske obratio predsednik SNV Milorad Pupovac.

Skupštini prisustvuju i ministarke iz vlade Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori. Delegatima će se obratiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i dvoje predsednika.

Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj. SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske. Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svetskog rata.

Na današnjoj, trećoj Velikoj skupštini SNV-a okupiće se većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Na Skupštini će biti usvojene izjave, koje će biti dostavljene institucijama Republike Hrvatske i njenoj javnosti, te institucijama Republike Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.

Najslavniji i najznačajniji crkveno-narodni sabor Srba u Hrvatskoj - Majska skupština - održana je u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Tom je prilikom Josif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom. Odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor, podseća se u saopštenju.

13.04 - VUČIĆ SUMIRA POSETU

Pošto se neće obraćati javnosti nakon "Lisinskog", predsednik Srbije iskoristio je priliku da sumira svoju posetu Hrvatskoj. Rekao je da je ta poseta bila od izuzetnog značaja i da postoje oblasti u kojima će se u kratkom vremenskom periodu postići značajni rezultati.

On je u Vrginmostu rekao da je ponosan na to kako se srpska delegacija ponašala, racionalno i odgovorno i ozbiljno.

Najavio je i da će uskoro uputiti poziv hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da poseti Srbiju, i da će do tada, pre njene posete, već biti i nekih opopiljivih rezultata onoga što je dogovarano.

- Uskoro ću uputiti poziv gospođi Grabar Kitarović da pre leta poseti Beograd, ili koji god ona grad želi da poseti u Srbiji. Meni je teže palo to što je na meti kritika gospođa Grabar Kitarović nego što su meni poručivali.

- Pozivam građane Hrvatske da vide za nekoliko meseci da li je poziv bio pametan ili ne, da li će Hrvati u Vojvodini ili Srbiji živeti nešto bolje ili lošije. Siguran sam da ćemo nekoliko zahteva u potpunosti ispuniti, neke krenuti da rešavamo. To će biti opipljivi rezultati - naglasio je on.

Rekao je da isto očekuje i kada je reč o položaju Srba.

- Očekujemo veće poverenje hrvatskih vlasti i Srba, veću podršku, veće ukljčivanje u rad državnih organa, rešavanje otvorenih problema za pripadnike srpske zajednice. Mi smo spremni da pomognemo - kazao je Vučić.

To su, kako je dodao, konkretne stvari koje se tiču ljudi, bilo da su Srbi i Hrvati, jer će i jedni i drugi osetiti pomake na bolje.

- Poniznost nije mera poštovanja - poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vucicć delu hrvatskih novinara i dodao da od njega ne treba da očekuju da se dodvorava i ponižava, niti da pristane na ponižavanje Srbije.

Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Vrginmostu, u kojem su novinari insistirali na njegovom govoru u Glini, te da li će se ograditi od tog govora, ppšto je Glina od Vrginmosta udaljena oko 20 kilometara, a on nije bio tamo ovog puta. Pitala ga je da li smatra da njegov govor iz prošlosti opterećuje.

- Ono što vi ne razumete to je da su naša viđenja onoga što je bilo 95. godine potpuno različita. Ja nikada u govoru u Glini nisam spomenuo Veliku Srbiju. I to ste vi Hrvati nadodali. Mera vaše podrške i poštovanja je jednako proporcionalna poniznosti nekoga ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane nećete videti - rekao je Vučić i dodao:

- Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže - rekao je Vučić i dodao:

- Takvu vrstu poniznosti, straha i potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete videti - rekao je Vucić.

Srpski predsednik se osvrnuo na izvinjenje koje su mu pojedini Hrvati tražili.

- I mojoj porodici su spaljene kuće, samo što tada nije bilo nikog u njima, pa nije imao ko da ih brani. Spalili su ih Hrvati, a ja nisam došao po izvinjenje za to. Došao sam da razgovaram o budućnosti - istakao je Aleksandar Vučić.

- Hajka koju sam ja juče doživeo u hrvatskim medijima, nijedan Hrvat u Srbiji to neće doživeti - zaključio je Vučić.

12.14 - ŠALA NA RAČUN VUČIĆEVOG OMILJENOG KLUBA

- Bilo bi bolje da ste navijač "Partizana", ali kliko vidim, piše u novinama navijate za "Crvenu zvezdu" - javio se jedan gospodin iz Vojnića i malo poboljšao atmosferu svojom šalom.

Zamolio je da Fudbalski savez Srbije pomogne,zajedno sa Fudbalskim savezom Hrvatske, da se uredi stadion kod Petrove Gore, na kome igra i Vojnić, koji je u lošem stanju.

Srbin rekao Vučiću da bi bolje bilo da navija za Partizan, a predsednik Srbije je imao savršen odgovor na to (VIDEO)

Takođe je pozvao predsednika da svrati u Vojnić na kafu.

Jedan od problema je što je pruga Karlovac - Sisak potpuno uništena, a to je važna veza sa Rijekom, što je važan železnički pravac. Vučić se složio, ali je istakao da ne treba Srbija da ulaže u tu prugu, Srbija je uložila u svoj deo pruge Beograd-Zagreb, ali da će pričati i apelovati na to, zbog Srba koji žive u tom delu Hrvatske.

12.00 - ŽENA SA PENZIJOM OD 900 KUNA STALA ISPRED VUČIĆA

Jedna gospođa javila se da ispriča svoje muke. Neki su pokušali da je smire, a ona je istrajala u nameri da ispriča svoju tešku priču. Aleksandar Vučić tražio je da je puste da ispriča šta ima.

Ona je obolela u ratu, i danas je na psihijatrijskom lečenju. Poreklom je iz BiH, gde je njeno selo potpuno spaljeno. Došla je sa mužem u Hrvatsku, danas su oboje bolesni, muž nigde ne radi, i jedva preživljavaju sa 931 kunu, koliko tačno ona ima penziju. On ne može da se zaposli, kaže, ne daju mu, a ona doživljava teške uvrede na svoj račun, jer su je neretko nazivali četnikom i ostalim pogrdnim imenima.

Uznemirila se i počela da plače. Predsednik ju je umirio rečima da će dobiti određenu malu pomoć.

11.56 - PREDSTAVNICA HRVATSKOG NARODA DEMANTOVALA TVRDNJE SRBA

Svojim izlaganjem istakla je kako i Srbi i Hrvati imaju ista prava i isto se tretiraju. Tvrdi da im je podjednako teško i da imaju iste probleme. Zamolila je da se ne priča bez argumenata.

- Sve može i mora biti bolje za sve - rekla je ona.

11.35 - PREDSEDNIK SRBIJE POZVAO PRISUTNE DA USTANU I KAŽU ŠTA IMAJU

Prvi se javio jedan gospodin iz Like, koji je izneo problem da oni koji se bave poljiprivredom, nemaju dovoljno sredstava, pa da Srbija tu može mnogo da im pomogne.

Vučić je odgovorio da bi trebalo da imaju plan, a građanin Vrginmosta odgovorio je da nema ko, da im treba stručan kadar.

Žalio se što zemlja ima mnogo potencijala, ali da ne može da se iskoristi, pa zbog toga mladi idu u Srbiju, najčešće Novi Sad da studiraju, gde obično i ostanu, jer u tom delu Hrvatske Srbi nemaju nikakve mogućnosti.

Drugi gospodin se javio, kaže da je pre rata u Hrvatskoj u toj regiji bilo oko 30.000 penzionera koji nikada nisu primili penzije za godine dok je trajao rat. Svi ti Srbi su živeli na teritoriji tadašnje Republike Srpske Krajine. Kako je rekao, od od 1990. do 1998. godine nije primao penziju.

- Ne vidim da će tu biti brzog rešenja, pa čak i da će ga ikad biti. Volja hrvatske vlade je, bar mi se tako čini, da ne dođe do isplate tih penzija. Ali, mi ćemo da ih molimo da to učine, pa da i mi nekako učestvujemo u tome - rekao je Vučić.

Treći problem bio je otkup stanova - Srbi povratnici ne mogu da povrate svoje stanove, zbog visoke cene otkupa.

Kako je Vučić izračunao, ta razlika je oko 22 miliona evra. Obećao je da će probati da pomognu bar delu ljudi. Neće pomagati nekome ko ne živi tu, već Srbima povratnicima koji žele da otkupe svoje oduzete nekretnine i nastave da žive i privređuju u Republici Hrvatskoj.

11.30 - TELEFON NA KRATKO PREKINUO OBRAĆANJE VUČIĆA

U jednom trenutku dfok se Vučić obraćao nekome od prisutnih je zazvonio mobilni telefon. Zvonjava se čula duže, jer neko nije mogao da pronađe mobilni u torbi. Tada se predsednik Srbije našalio rečima:

- Nema veze, tako i meni nekad zvoni, pa ne mogu da ga nađem sat vremena. Ovi klinci danas nađu za čas.

Svi su se nasmejali, što je samo doprinelo prijatnoj atmosferi.

11.20 - POČELO OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA

- Mnogo mi je drago da sam ovde. Ja sam došao da pre svega čujem nekoliko rečenica od vas - počeo je svoje obraćanje Vučić i podsetio da je pomogao i osnovnu školu sa nekoliko računara, koliko je Srbija u ovom trenutku bila u mogućnosti da pomogne.

Predsednik Srbije izjavio je da je za sada zadovoljan i da očekuje da mnogo toga promenimo u budućnosti.

- Mogu za sada reći da sam zadovoljan i da ocekujem da mnogo toga promenimo u buducnosti. Ja se ne plašim i nemam čega da se plašim, posle toga idem za Zagreb gde ću u "Lisinskom" prisustvovati Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO. Već sutra sam ponovo u Beogradu - istakao je on.

Objasnio je kako želi da svi Srbi koji žive u Hrvatskoj treba da žive slobodno i u miru, i da mogu da sa ponosom nose svoje ime i prezime. Isto želi i za Hrvate u Srbiji.

- Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske - rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz Hrvatske sa kojima se sastao u Vrginmostu.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim maninskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

Mi nastojimo da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da se tako osećaju u Hrvatskoj.

- Veoma brzo ću uputiti poziv predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović da poseti Srbiju i vidi kako ljudi hrvatske nacionalnosti žive u Srbiji - naglasio je Vučić.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ukazao je danas da su preostali Srbi u Hrvatskoj suočeni sa teškom situacijom i da se svakodnevno bore za svoja prava.

On je, prilikom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima u Vrginmostu, ukazao da je prvi problem zapošljavnje.

S tim u vezi naveo je kao primer policijsku stanicu u Vrginmostu, gde je zaposleno 60-tak ljudi, od kojih svega dva Srbina, dodajući da čak čistačica svakodnevno iz Petrinje dolazi da čisti stanicu.

Linta je rekao da je sliča situacija i u drugim mestima, te da bi bilo važno da se vise Srba zaposli, shodno strukturi stanovništva.

Takođe je ocenio da bi Hrvatska trebalo da radi više na tome, jer je zakon o manjinama, koji je donet pre 16 godina, ostao mrtvo slovo na papiru.

10.30 - VUČIĆ SA SRBIMA U VRGINMOSTU, ZA ŠKOLU DESET LAP-TOPOVA

Predsednik Srbije je stigao u Vrginmost doneo i poklone za tamošnju školu "Gvozd", kojoj će pokloniti informatičku opremu.

Sve o Vrginmostu čitajte OVDE.

A kako zaista žive Srbi u Vrginmostu, otkrila je Barbara Ljubišić, direktorka Osnovne sksole Gvozd u Vrginmostu. Sve o tome pročitajte OVDE. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je poklonio deset lap top računara, a pošto postoji potreba za još jednim, obećao da će još tokom dana i taj jedan biti isporučen.

Evo kako žive Srbi u Vrginmostu, mestu stradanja Srba u Drugom svetskom ratu i Oluji

Srbi iz Vrginmosta i okolnih sela, koji su se danas okupili u Domu kulture kako bi razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističu da im ta poseta puno znači u smislu podrške u političkom i svakom drugom obliku, ali naglašavaju da se teško živi, te da bi njima najviše značilo ako bi poseta omogućila pomake na ekonomskom planu.

Jedan od meštana za Tanjug, u brzini, u iščekivanju srpskog predsednika u sali u Domu kluture, ukazuje da porodice odlaze iz ovih krajeva pre svega iz ekonomskih razloga i da se to odnosi ne samo na Srbe, već i na Hrvate iz Bosne koji su tu doseljeni.

Većina od njih oko 200, koliko je došlo na razgovor s Vučićem, očekuju da i mladi osete efekte Vučićeve posete, da im se pruže neke bolje mogućnosti i uslovi.

Srbi ocenjuju da je taj korak u pravcu pomirenja veoma dobar i da tako treba da se nastavi i ubuduće.

10.28 - ÐUKANOVIĆ: POSETA VUČIĆA HRVATSKOJ KORISNA ZA OBE DRŽAVE

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Ðukanović smatra da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj korisna za obe države i da je značajno da se reše problemi koji su prouzrokovani raspadom bivše Jugoslavije.

- Značajno je da se gleda u budućnost, da se reše problemi nastali kao posledica raspada Jugoslavije i da se ide dalje, kako bi se i Srbija i Hrvatska ponovo našle pod jednim oktiljem a to je EU - rekao je Ðukanović za RTS.

10.20 - MILORAD PUPOVAC ZA TELEGRAF.RS

Prvi dan posete počeo je sa iščekivanjima pod utiskom atmosfere koja se stvarala prethodnih dana, a završio se dobro i srdačno, nakon niza vrlo otvorenih razgovora sa obe strane. Mislimo da ceo taj dan može da se sumira kao vrlo dobar - započeo je razgovor za Telegraf.rs Milorad.

Detaljnije čitajte OVDE.

10.14 - NA PUTU KA VRGINMOSTU POJAČANO PRISUSTVO POLICIJE

Kako javlja reporter Telegrafa sa lica mesta, na putu od Zagreba ka Vrginmostu pojačano je prisustvo hrvatske policije. Na svakoj raskrsnici se ili nalazi patrola ili makar po jedan policajac. Sneg pada bez prestanka.

U Vrginmostu, predsednik Vučić će obići jednu srpsku porodicu, posetiti školu i razgovarati sa građanima.

***

Predsednik Vučić će po povratku u Zagreb razgovarati sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Tokom dana razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Grabar Kitarović i Vučić obratili su se i na hrvatsko-srpskom privrednom forumu.

- Optimista sam kad je u pitanju ekonomija, ali sam uveren da će nasi odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda - rekao je sinoć predsednik Srbije komentarisući razgovore tokom prvog dana posete Hrvatskoj.

Najviše problema očekuje u rešavanju pitanja granica, jer su tu, kako je rekao, stavovi potpuno suprotni, pa će, ako bude neophodno ići i na arbitražu.

Kako je primetio, o mnogim temama nisu mogli da se saglase i to, kako je ocenio, nije nikakva novost.

Kad je reč o nestalima, Vučić je ponovio da će naredne nedelje primiti delegaciju njihovih udruženja. Dodao je da je hrvatskoj predsednici predao dokumantaciju o tri nestala lica, sto je, kaže, važno za tri porodice, te dodao da Hrvati spremaju da isporuče veće rezulate za Srbe.

- Ali, mi ćemo morati da to probamo da resimo. To je još oko dve hiljade slučajeva koji su nereseni - rekao je Vučić.

Kako je napomenuo, u razgovorima se pre svega govorilo o budućnosti, napretku ekonomije, dobri su bili razgovori o pravima manjina...

O atmosferi u kojoj je dočekan, Vučić je rekao da ga nije previše uznemirila, da je važnije sto su rezultati razgovora dobri, a da je hrvatskoj predsednici zahvalan na hrabrosti da ga pozove, te na tome sto se dostojanstveno ponasala.

Grabar-Kitarović je sinoć priredila svečanu večeru za Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posete šefa srpske države.

Predsednik Vučić je uzvraćajući ocenio da je gostoprimstvo, koje mu je ukazano u Zagrebu na visokom nivou i pozvao Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju garantujući joj da će se uveriti u srpsko gostoprimstvo.

(Telegraf.rs / M.Ivas, J.O.Džodan)