Nikad glasnija poruka iz NATO! Da li su danas otkrili karte i pokazali šta žele od nas?

Generalni sekretar NATO poslao je danas iz Brisela dve poruke

Balkan ne silazi sa svetskih naslovnica ovih dana. Razloga za to ima na pretek. Tri su ipak ključna - referendum u Makedoniji, odnosi Beograda i Prištine i izbori u BiH. Za sve pomenuto jako su zainteresovane svetske sile, pogotovo za dešavanja kod naših južnih suseda, jer je bi istorijski sporazum Atine i Skoplja o rešavanju pitanja imena imao za direktnu posledicu pristupanje Makedonije NATO paktu. Posle (ne)uspešnog referenduma danas je usledila i možda najglasnija poruka iz Brisela do sada. Nije izostalo ni pominjanje Srbije. Da li je NATO, oličen u generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu, otkrio karte šta želi od Srbije i regiona?

Generalni sekretar NATO stiže u Srbiju na najveću spasilačku vežbu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da očekuje da će pregovori o pristupanju Makedonije Alijansi biti zaključeni do januara 2019. godine, kao i da "pozdravlja glas ''za'' na referendumu" održanom u nedelju u toj zemlji i da je sada "na Skoplju da odluči o narednim koracima".

- Pregovori o pristupanju su već počeli i ja očekujem da ćemo ih zaključiti do januara naredne godine - kazao je Stoltenberg na konferenciji za medije održanoj uoči ministarskog sastanka NATO-a u Briselu.

On je naveo da protokol o pristupanju Makedonije Alijansi "može da bude potpisan kada sve ustavne promene vezane za novo ime budu okončane".

- Time bi Skoplje dobilo stolicu u NATO već početkom naredne godine. Ovo je istorijska prilika. Pozivam sve političke lidere i stranke da sarađuju konstruktivno i odgovorno kako bi je prigrabili - naveo je Stoltenberg.

U istom obraćanju, dotako se i Srbije. Najavio je da će sledeće nedelje u našoj zemlji prisustvovati "najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama" Alijanse "sa 40 zemalja učesnica".

- Sledeće nedelje putujem ponovo u taj region i posetiću Beograd, Zagreb i Ljubljanu. A u Srbiji ću prisustvovati našoj najvećoj vežbi pružanja pomoći u vanrednim situacijama sa 40 zemalja učesnica - kazao je Stoltenberg.

Srbija će, naime, u periodu od 8. do 11. oktobra biti domaćin vežbe "Srbija 2018" koju će održati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

- Ovo je prva takva vežba kojoj je domaćin Srbija, što održava snažno i visoko cenjeno partnerstvo Srbije i NATO-a - poručio je generalni sekretar Alijanse.

Inače, ova vežba dolazi posle letno-taktička vežba „BARS 2018“ u kojoj učestvuju pripadnici RV i PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, kao i posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Moskvi i susreta sa Vladimirom Putinom.

Da li je sa ove dve poruke, NATO "skinuo rukavice" i pokazao šta želi od Srbije i regiona?

- U razgovoru sa NATO zvaničnicima, oni uvek poručuju da niko ne insistira i da niko ne vrši pritisak da Srbija uđe u Alijansu. Ali šta je njima važno? NATO hoće saradnju - rekao je za naš portal Vladan Živulović, predsednik Atlanskog saveta Srbije.

Narodski rečeno, kaže on, poruka NATO je "nemoj da se svrstavaš na stranu neprijatelja ili potencijalnih neprijatelja".

- To što mi upravo radimo, poput velike vežbe u Mladenovcu, jeste ta saradnja. S tim što događaji u susedstvu, odnosno u Makedoniji, pokazuju da ovaj region ulazi u fokus NATO, imajući u vidu da Srbija, Makedonija i BiH jedine iz regiona nisu članice i da oni gledaju kako će to da zaokruže ili bar da drže u nivou saradnje - napomenuo je Živulović.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović ne povezuje dolazak Stoltenberga u Srbiju sa prethodnom vojnom vežbom naše i ruske vojske. Ističe da je vežba sa NATO je isplanirana još prošle godine.

- Ovaj tajming nema veze ni sa posetom predsednika Vučića Moskvi, niti sa vežbom "BARS 2018", koja je takođe ranije zakazana - izjavio je za Telegraf.rs Radulović.

NATO pokazuje da je ovo partnerski teren za njih i tu nema novog momenta, nego prisustvo generalnog sekretara ističe zatečeno stanje na Balkanu, napominje za naš portal vojni analitičar Aleksandar Radić.

- Nije Makedonija juče postala kandidat za članicu NATO. Oni od osamostaljenja imaju opredeljenje da se pridruže evro-atlanskim integracijama - kazao je Radić.

Podseća da se Skoplje dokazalo kao dosledan partner NATO-a, učestvujući u operacijama u Iraku i Avganistanu daleko više od drugih članova Alijanse.

- Isto tako da je Srbija partnerska zemlja je činjenica. Imamo Individualni plan partnerstva i vrlo dinamičnu saradnju, samo što je to u medijima ispod radara najvećeg dela našeg javnog mnjenja - napomenuo je Radić.

Smatra da je u javnosti stvorena slika da imamo posebne odbrambene veze sa Rusijom, a aktivnosti sa NATO su se činili manje medijski atraktivnim.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još jednom ponovio stav državnog rukovodstva o vojnoj neutralnosti. On je u Moskvi sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao i o NATO.

- Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nikakve želje da bude deo NATO. Srbija želi da ljuborno čuva svoju vojnu neutralnost i upravo zato i radimo na snaženju naše armije kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju - rekao je Vučić i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije.

VIDEO: Da li će doći do incidenata između Rusije i NATO-a iznad Crnog mora?

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)