IZA KULISA: Rusi čuvaju Bajatovića?

Ruski zvaničnici smatraju da bi rekonstrukcija "Srbijagasa", koju je ministraka energetike Zorana Mihajlović popmezno najavila, mogla da ugrozi projekat izgradnje gasovoda "Južni tok"

Premijer i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić tokom prvomajskih praznika bili su u Moskvi, gde su ruski zvaničnici tražili da se ne dozvoli reorganizacija "Srbijagasa", na čijem je čelu Dušan Bajatović.

Naime, kako piše dnevni list "Blic", reorganizacija ovog preduzeća bi, po mišljenu Rusa, mogla da ugrozi projekat izgradnje gasovoda "Južni tok".

- Za Moskvu je neprihvatljivo to što se u planu ministarke energetike Zorane Mihajlović o reorganizaciji "Srbijagasa" drastično menja ovo javno preduzeće, koje je za rusku stranu garant izgradnje gasovoda "Južni tok". A najveći problem je to što se ovim planom u "Srbijagas", pa i u projekat "Južnog toka" uvodi Evropska banka za obnovu i razvoj - objašnjavaju izvori ovog dnevnog lista.

Iako ministarka Mihajlović tvrdi da je dobila podršku Ministarstva za program rekonstrukcije "Srbijagasa" i da će se ova tema uskoro naći na sednici Vlade Srbije, izvor ovog lista kaže da se to neće dogoditi i dodaje da je "premijer Dačić već dva puta sprečio da plan rekonstrukcije "Srbijagasa" dođe na dnevni red sednice Vlade".

Prvomajski put u Moskvu nije bio ni jedini ni prvi ovakav odlazak lidera iz Srbije u Rusiju, koja želi da o svim planovima Srbije i o narednim koracima - pre svega onim u vezi sa investicijama - čuje neposredno i od Dačića i od Vučića. Moskva se o svim događanjima i odlukama obaveštava iz prve ruke.

Tako su Dačića, čim se vratio sa briselskih razgovora, sačekala dva Putinova savetnika. Oni su došli da lično od Dačića provere informacije koje su tog dana dobijali od ministra rudarstva Milana Bačevića  da je predsednik Tomislav Nikolić protiv postizanja sporazuma Beograda i Prištine.

Dačić ih je razuverio.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)