DAČIĆ: Zeleno svetlo nas ne interesuje, nismo saobraćajci

- Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU, ako to ne dobijemo mislim da smo prevareni. Ako bude drugačije, Srbija to neće lako prihvatiti. Ako sada, posle svega, ne zaslužujemo takvu odluku, ne znam kada ćemo je dobiti - rekao je srpski premijer

Srbija će biti prevarena ukoliko ne dobije pozitivnu odluku Saveta Evropske unije o datumu početka pregovora o članstvu u EU, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.

- To zeleno svetlo, nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU, ako to ne dobijemo mislim da smo prevareni - rekao je Dačić u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, bilo je dogovoreno da se postigne Briselski sporazum s Kosovom, usvoji plan njegovog sprovođnja i da počne sprovođenje, te da će uslediti pozitivna odluka o dobijanju datuma.

- Ako bude drugačije, Srbija to neće lako prihvatiti. Ako sada, posle svega, ne zaslužujemo takvu odluku, ne znam kada ćemo je dobiti - rekao je Dačić i upozorio da bi negativna odluka mogla da "ozbiljno ugrozi" sprovođenje Briselskog sporazuma.

"SRBIJA NEĆE BANKROTIRATI"

Dačić je rekao da teret ekonomske krize ne treba da ponesu građani i dodao da ni Srbija neće bankrotirati, kao što nije ni Grčka.

- Kada je Srbija preživala stanje rata i bombardovanje i sankcije sigurno je da će preživeti i sada. Kada je preživela najveći deficit na kraju vlade Mirka Cvetković, preživeće i sada. Srbiji je potrebna ekonomska i politička stabilnost -poručio je premijer.

On je dodao da će ova vlada očuvati finansijsku stabilnost smanjenjem troškova i deficita i naglasio da izlazak iz krize ne može da bude samo štednja.

Dačić je podsetio da su lideri vladajuće koalicije razgovarali o trenutnoj ekonomskoj situaciji i da su se usaglasili da teret mera ne treba prebaciti na građane.

- Mi možemo i danas da kažemo da je situacija (na Dunavu) kritična i da se očekuje poplavni talas, ali mi to ne govorimo zato što to nije tačno. Kada Grčka nije bankrotirala neće ni Srbija - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)