Šta treba raditi kada se zapali ulje na šporetu? Vatrogasac savetuje kako da izbegnete havariju

Ono što je takođe važno - ne smete da paničite

Foto-ilustracija: Shutterstock

Šta biste uradili kada bi se u toku kuvanja zapalilo ulje ili hrana koju pripremate? Verovatno bi većina, instinktivno, uzela posudu sa vodom i pokušala da ugasi vatru.

Međutim, to je siguran recept da napravite havariju u svojoj kuhinji, a potom i stanu.

Na ovo upozorava jedan vatrogasac koji je odlučio da na društvenim mrežama podeli par saveta u vezi sa tim kako se pravilno reaguje u ovakvim situacijama. On je rešio da podeli svoje iskustvo jer mu se komšinica obratila za pomoć kada joj se juče zapalila šerpa. Sve se odigravalo u jednom stanu u Beogradu.

Kao prvo i osnovno pravilo naveo je - nikako ne koristiti vodu!

"Ako vam se zapali ulje/mast nikako koristiti vodu kao sredstvo za gašenje, to je recept za havariju", naveo je.

Najpre, objašnjava, treba ugasiti ringlu.

"Slonite šerpu sa vruće ringle, poklopite šerpu sa poklopcem (navlažiti krpu i prekriti ukoliko nemate poklopac), izneti šerpu napolje/na terasu da se ohladi, pozvati 193", sledeći su koraci koje savetuje vatrogasac.

Ono što je takođe važno - ne smete paničiti!

Na kraju, ovaj velikodušni vatrogasac ponudio je i da jednom prilikom napravi video kojim će demonstrirati kakva katastrofa može da nastane ako ne poslušate navedene savete, već posegnete za tim da zapaljeno ulje ugasite vodom.

Podsećamo da je nedavno zabeležen slučaj na Vračaru, kada je muškarac zaboravio jaja na šporetu koja je pržio, usled čega je nastao požar. Na sreću, kobne posledice su izbegnute.

U poslednje vreme nisu retke situacije u kojima požar izazovu neki kućni aparati koji su ili pokvareni ili koje zaboravimo da ugasimo. Klime, grejalice, pegle, špreti i plinske boce najčešći su izazivači havarija, pa stručnjaci savetuju proveru njihove ispravnosti i poštovanje pravila upotrebe istih kako bi se izbegle katastrofalne posledice.

(Telegraf.rs)