Ovo je prvi avion na svetu napravljen od konoplje i da, može da leti! (FOTO)

Dereku Keseku su se svi smejali kada im je ispričao za ideju o svom izumu, pitali su ga: "Da li možeš i da ga pušiš"? Ali, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje. Avion je na pragu da postane svetski proizvod koji će izazvati tehnološku revoluciju

Zamislite da letite u avionu napravljenom od neke biljke? U redu, ne morate da zamišljate, sada to možete i da uradite! Naime, Derek Kesek iz Ontaria je došao na jednu originalnu ideju da od konoplje napravi avion koji zaista može i da poleti.

PROŠLOST I BUDUĆNOST AUTO-INDUSTRIJE: Kola napravljena od konoplje koja koriste gorivo dobijeno od konoplje (FOTO) (VIDEO)

U poslednje vreme u celom svetu konopolja dobija na velikom značaju, pa se tako od nje prave sapuni, odeća, građevinske zalihe i gorivo.

Konopljino gorivo će biti pokretač najnovijeg modela kanadske avio-kompanije Hemperah koja planira da u svoj "vozni park" uvrsti i jedan organski avion. Prošle godine, Hemperah je potpisao ugovor sa jednom kompanijom sa Floride, koja će proizvesti avion u potpunosti napravljen od konpolje.

Dereku su se svi smejali kada im je ispričao za ideju o svom izumu, pitali su ga "Da li možeš i da ga pušiš?". Ali, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje. Avion je na pragu da postane svetski proizvod koji će izazvati tehnološku revoluciju, baš kao što je Stiv Džobs uradio sa telefonima.

Oko 75 odsto aviona će biti izgrađeno od industrijske konoplje sa četiri sedišta. Raspon krila je 36 metara, a koristiće biogorivo od konoplje. Derek planira da se ovaj avion nađe "među oblacima" na proleće 2016. godine.

(Telegraf.rs)