Ronioci pronašli blago staro 1600 godina na dnu mora, a ono što su uradili sa njim ZAPREPASTILO JE SVE! (FOTO)

Najveću pažnju izazvala su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani

Dva ronioca-amatera našli su arheološko blago na dnu Sredozemnog mora kraj Cezareje u Izraelu. Nađeni novčići, bronzane statue, sidra, oprema sa broda i drugi dekorativni predmeti pripadali su trgovačkom brodu koji je potonuo pre 1600 godina.

Ronioci su odmah obavestili Izraelsku upravu za antikvitete koja je u drevnoj luci, u kojoj je već nađeno 2000 zlatnih novčića prošle godine, započela podvodna istraživanja.

BLAGO NA DNU MORA: Ronioci pronašli 2.000 zlatnih novčića neprocenjive vrednosti! Pogodite koliku su nagradu dobili (VIDEO)

Najveću pažnju izazvala su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani.

Nađena je i bronzana lampa sa likom rimskog boga Sola, figurina boginje meseca Lune, lampa nalik na glavu afričkog roba, delovi tri bronzane statue prirodne veličine, drugi predmeti u obliku životinja, kao i velike posude za pijaću vodu namenjene posadi broda.

MAPA ZAKOPANOG BLAGA: Ovo su mesta na kojima možete iskopati bogatstvo! (VIDEO)

Nađeni su novčići sa likom cara Konstantina koji je vladao Zapadnim rimskim carstvom od 312. do 324. godine, ali i sa likom Konstantinovog rivala Licinija koji je vladao istočnim delom carstva.

OVAJDILI SE: Sa dna okeana izvukli blago vredno 50 miliona dolara i moći će da ga ZADRŽE!

- To su izuzetno uzbuđujuća otkrića jer ne samo da su veoma lepa, već imaju i istorijski značaj. Lokacija na dnu nagoveštava da je veliki trgovački brod nosio tovar metala za reciklažu i da se očito suočio sa nevremenom na ulazu u luku - rekao je Jakob Šarvit iz uprave za antikvitete.

Zaronio je na veliku dubinu, a ono što je dole pronašao ga je ostavilo bez daha! (VIDEO)

Istraživači su otkrili da je brod pokušao da se ukotvi, ali da su se sidra slomila usled jakih talasa.

OTKRIĆE VEKA U SRBIJI: Radnici u drevnoj tvrđavi pronašli skriveno NEPROCENJIVO BLAGO!

Uprava za antikvitete je pohvalila ronioce i nagradiće ih što su prijavali da su našli blago.

(Telegraf.rs / Beta)