Nađeni ostaci "vampirskog deteta" iz Starog Rima: Kamen u ustima sprečavao je mališana da se vrati iz mrtvih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kosti su ležale na dečjem groblju, a u ostalim rakama nađene su još jezivije stvari

Skelet deteta starog 10 godina, za koje se veruje da je ritaulno sahranjeno kako se ne bi vratilo iz mrtvih, otkriveno je na "La nekropoli di bambini", groblju za decu u Italiji, u okolini Teverina. Lokalci su ga ubrzo nazvali "vampir iz Lugnana".

Kostur su pronašli članovi tima sa Univerziteta Arizona i Stenforda, pored italijanskih arheologa. Sitne vilice razdvajao je ogroman kamen, silom uguran u usta preminulom detetu.

Koliko košta život u Nemačkoj? Kamiondžija Damir je izračunao sve troškove za one koji bi da se presele tamo (VIDEO)

Kamen je bio deo ritualne sahrane, namenjene da se zaustavi bolest i i da mali pokojnik ne ustane iz groba.

- Ovo je jezivo i čudno. Nikada nisam video ništa slično. Skelet su lokalci počeli da zovu "vampir iz Lugnana"- kaže arheolog Dejvid Soren.

Skelet je bio zakopan u La nekropoli di bambini - groblju za decu koje datira iz oko 400. godine nove ere, kada je usled epidemije malarije mnogo beba i dece umrlo u tom području.

Arheolozi su ranije verovali da je groblje bilo namenjeno samo za bebe, sitnu decu i nerođene fetuse, ali je otrkiće 10-godišnjeg deteta, još uvek nepoznatog pola, sugeriše da su se tu možda sahranjivala i starija deca.

- Položaj tela ovog deteta, kamen u njegovim ili njenim ustima, predstavljaju anomaliju u već nenormalnom groblju - kaže Dejvid Pikel sa Stenford univerziteta.

GROBOVI PUNI VEŠTIČJIH PREDMETA

Ranija iskopavanja pokazala su da su pored malenih kostura često sahranjivani predmeti koji se vezuju za magiju i veštičarenje, poput pera gavrana, kostiju krastača, bronzanih kazana punih pepela i ostatakaa štenaca, koji su očigledno žrtvovani.

Tako je kostur jedne 3-godišnje devojčice pronađen sa teškim kamenjem koji pritiskaju ruke i stopala, što je takođe ritualna praksa kojom se sprečavalo da mrtvi ustanu iz groba.

- Znamo da su Rimljani bili veoma zabrinuti zbog toga i pribegavali veštičarenju, kako mi mrtvi ostali mrtvi - kažu arheolozi.

VIDEO: Drekavac, Bukavac i sa njima Babaroga lede krv u dečijim žilama

VIDEO: Beba vampir... dobro u pitanju je lutka!

(Telegraf.rs/Sky news)