ŠTA POSLE POPLAVA: Evo kako da se zaštitite od zaraza, povreda i bolesti po povratku u dom

Povratak u kuću ili stan koji su bili zahvaćeni poplavom sigurno neće biti lak. Zato vam donosimo uputstvo šta da radite kada konačno stignete do svog doma

Nažalost, poplave koje su zahvatile našu zemlju i čitav region ostaviće mnogo posledica koje će biti neophodno sanirati u doglednom periodu. Povratak kući i suočavanje sa novonastalom štetom sigurno neće nikome biti lako.

Zato vam donosimo kratko uputstvo o tome kako bi povratnik trebalo da se ponaša kada se vrati u svoj dom.

Kada i kako da se vratite kući

- Pratite vesti da saznate da li je voda iz vodovoda u vašem kraju sigurna za piće.

- Izbegavajte poplavne i bunarske vode koje mogu da budu zagađene uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije. Takođe, voda iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova može biti nabijena elektricitetom.

- Izbegavajte kretanje kroz vode.

- Budite svesni prostora gde su poplavne podzemne vode i klizišta. Ulice bi mogle da budu podrivene, oštećene ili oslabljene, pa se može desiti da propadnu ili se odrone pod težinom automobila.

- Ostanite daleko od oborenih električnih vodova i prijavite ih elektrodistribuciji.

- Povratak kući moguć je samo kada lokalne vlasti potvrde da je sigurno.

- Ostanite uz bilo koju zgradu, ako ste okruženi poplavnim vodama.

- Budite veoma oprezni prilikom ulaska u zgrade, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima.

- Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema, što je pre moguće. Oštećeni kanalizacioni sistemi su ozbiljne opasnosti po zdravlje.

- Očistite i dezinfikujte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može da sadrži kanalizaciju i druge hemikalije.

Oporavljanje od poplava i suočavanje sa oštećenom imovinom

Prvi koraci: Vaš dom je bio potopljen. Iako su se poplavne vode povukle one su se možda još zadržale na nekim drugim oblastima. Mnoge opasnosti još uvek postoje i prete.

Neke stvari treba zapamtiti za dane koji nam predstoje

- Putevi još uvek mogu biti zatvoreni, jer oštećeni ili pokriveni vodom. Nasipi/barikade još su postavljeni zbog vaše zaštite. Ako ste stigli do barikade ili potopljene ulice, idite drugim - alternativnim pravcem.

- Slušajte radio i vesti o tome šta bi trebalo uraditi, kuda otići ili obaveštenja o mestima koja bi trebalo izbegavati.

- Službe spasavanja biće na ugroženom području i pomagaće ljudima. Možete se i sami priključiti u pomaganju drugima i sanaciji štete.

Ukoliko morate da hodate ili vozite u poplavljenim oblastima

- Ostanite na čvrstom tlu. Hodanje po vodama višim od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu da budu naelektrisane iz podzemnih ili oborenih vodova / kablova.

- Poplave mogu uzrokovati velike promene u okolini, tako da se možete dezorijentisati i na poznatim mestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju puteve i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene flaše i to je takođe rizik. Izbegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.

- Idite na sigurno. Dodatne poplave ili bujične poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mesto na uzvišenom tlu.

Kako ostati zdrav

- Poplava može da dovede do emocionalnog i fizičkog stresa. Morate paziti i na sebe i na svoju porodicu, iako ste se fokusirali na čišćenje i popravku.

- Odmarajte se često i dobro jedite.

- Držite se određenog plana rada. Napravite spisak radnih aktivnosti i radite ih jednu po jednu.

- Raspravite svoje brige sa drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni krst i druge slične organizacije za informacije o emocionalnoj i psihološkoj podršci dostupnoj u vašem području.

Čišćenje i popravka doma

- Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutiji sa osiguračima, čak i ako je napajanje u vašoj ulici ili kompletnom kraju isključeno. Na taj način, tek kada je vaš dom suv i spreman bićete sigurni da je u redu da je ponovo uključite.

- Učinite sve da svoj dom učinite sigurnim.

- Zaštitite svoj dom i stvari od daljeg oštećenja.

- Fotografišite nastalu štetu kako biste imali dokaz kod osiguravajućeg društva ili zahteva za pomoć od države i drugih nadležnih organa. Ukoliko ste osigurali svoj dom znajte da polisa najčešće pokriva zaštitu kuća, stanova, vikendica, poslovnih prostora i sličnih objekta, nameštaja, mašina i ostale opreme u njima i obozbeđuju pokrivenost štete nastale usled sledećih opasnosti: poplava i bujica, odrona i klizanje tla, izliv vode iz cevi i drugo.

- Vodite računa o tome kako ćete uključiti gas ili vodu. Ako negde curi odmah se potrudite da problem otklonite.

- Vodite računa kako čistite aparate, nameštaj, podove i druge predmete.

- Za ispumpavanje nakupljene vode u vašem domu obratite se službi lokalne civilne zaštite.

Dobijanje pomoći

- Crveni krst i druge humanitarne organizacije mogu vam pružiti sredstva za čišćenje : kanistere, metle, kante i drugi potrošni materijal.

- Obratite se svom osiguravajućem društvu kako biste porazgovarali o šteti.

- Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane opštine ili države.

- Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalifikovani za obavljanje posla. Proverite njihove reference.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Vipromo)