Ovo povrće ne samo da je zdravo, već i leči alergije!

Ako vas muči alergija, jesen definitivno nije vaše omiljeno godišnje doba. Budući da, zbog klimatskih promena, cvetanje traje duže nego što je uobičajeno, vaše muke mogu izgledati kao da im nema kraja

Ukoliko imate ozbiljnijih problema s alergijama, naravno da ćete se posavetovati s lekarom i uzeti potrebnu terapiju, ali nije na odmet primeniti i neke prirodne lekove, koje možete koristiti i kad nije sezona crvenih noseva.

Donosimo vam spisak povrća koje će vam pomoći u borbi protiv alergija.

CRNI I BELI LUK

Klimatske promene produžavaju cvetanje biljaka, a samim tim i širenje polena zbog čega akademija za alergije, astmu i imunitet tvrdi da će se sezona alergija produžiti i na oktobar.

Na sreću, simptome mogu ublažiti crni i beli luk koji obiluju kvercetinom - flavonoidom koji deluje kao antihistaminik. Jednostavno, u pitanju je supstanca koja blokira alergijsku reakciju.

BROKOLI

Baš kao i beli luk, brokoli pomaže u ublažavanju simptoma alergije tako što odčepljuje sinuse. Brokoli je takođe bogat vitaminom C koji snižava nivo histamina, odgovornog za alergijsku reakciju.

Već 500 miligrama vitamina C ublažava alergije, a samo šoljica sirovog brokolija sadrži oko 80 miligrama. Pored njega preporučuje se i karfiol i kupus.

ŠARGAREPA

Ona je bogata karoteonidima, koji delotvorno ublažavaju alergiju. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima ređe pate od alergija nego drugi.

Osim beta karotena koji se nalazi u šargarepi preporučuje se i likopen i lutein. Najbolje je jesti paradajz i zeleno lisnato povrće, piše About Health.

KELJ

Slično kao i brokoli, kelj otčepljuje sinuse čime ublažava šmrckanje i kijavicu koja prati alergiju. Osim toga bogat je vitaminom A koji podiže imunitet i ublažava simptome alergije.

Istraživanja su potvrdila da ljudi koji imaju problema sa manjkom vitamina A češće pate od alergije i astme.

BUNDEVA

Ona je bogata vitaminom A i C, kao i cinkom, što je čini odličnim dodatkom u ishrani svih onih koji se bore sa alergijama.

Vitamin C snižava nivo histamina, a cink i vitamin A jačaju imuni sistem.

CELER

Osim što pomaže kod visokog pritiska, celer ublažava i simptome alergije. On deluje protiv upala i obiluje vitaminom C. Preporučuje se da se jede kuvan na pari jer će se tako sačuvati sve važne supstance.

(Telegraf.rs / 24sata)