SHVATITE OVO OZBILJNO: Nesanica može da vas ubije!

Svakom se dešava da ponekad uveče ne može da zaspi, jer vrti kojekakve misli po glavi, ili da se budi tokom noći. Međutim, ako se stanje prolongira, nedovoljno sna može da bude veoma opasno po zdravlje

Dugotrajan nedostatak sna mogao bi da vas otera prerano u grob. To je zaključak četrdesetogodišnje studije koja je pratila dugoročne efekte neprospavanih noći.

Trajna insomnija, koja traje šest ili duže godina, povezana je sa 58 odsto većim rizikom od smrti, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Arizoni. Stvar je u tome što dugotrajna nesanica dovodi do upalnih procesa u telu, a zatim i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, karcinom, demencija i depresija.

Inače, nesanica je veoma čest zdravstveni problem, a s njim se susreću ljudi kojima teško uspeva da uopšte utonu u san, a potom se lako probude i ne mogu posle opet da zaspu ili se prerano bude. Hronična insomnija označava probleme sa spavanjem barem tri puta nedeljno tokom minimalno tri meseca.

Zato, ako se već duže vreme mučite sa spavanjem, a još niste potražili stručnu pomoć, možda je pravi trenutak da to uradite.

(Telegraf.rs / Medical XPress)