TRUDNICE: Pogledajte kako duvanski dim utiče na vašu bebu u stomaku! (FOTO)

Ako vam je bilo neophodno još dokaza da bi u drugom stanju trebalo da batalite cigarete, pogledajte samo ovaj snimak sa ultrazvuka koji prikazuje kako se beba ponaša kad mama povuče dim

Profesorka Nađa Rajsland s britanskog Univerziteta “Durham” napravila je fantastične 4D-ultrazvučne snimke koji pokazuju razliku u ponašanju beba čije mame su pušači (na slici: gore) i onih koje nisu (dole).

SAMO ZA TRUDNICE PUŠAČE: Evo kako da najlakše ostavite cigarete!

Kako je pokazao ultrazvuk dvadesetak majki, u 24, 28, 32. i 36. nedelji trudnoće bebe trudnica-pušača češće se dodiruju po licu i ustima, a to rade zbog toga što cigarete usporavaju razvoj nervnog sistema kod nerođenog deteta.

Bebe nepušača se ne dodiruju toliko, jer s vremenom dobijaju sve veću kontrolu nad pokretima, odnosno brže se razvijaju.

- Potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdila jasna veza između stresa i pušenja u trudnoći. Međutim, nadamo se da bi već ovi snimci majke trebalo da podstaknu da se odreknu duvanskog dima dok su u drugom stanju - istakla je autorka studije, doktorka Rajsland.

MAMA, SVE JE OK: Pogledajte kako nerođena beba pozira na ultrazvuku (FOTO)

(Telegraf.rs / Durham University)