NOVA NADA ZA OBOLELE OD RAKA: Revolucionarni lek koji STVARNO leči

Posle prvih testiranja, naučnici su uvereni da novi lek može da zaustavi opaku malignu bolest u svim njenim fazama

Iako iz sveta svako malo stižu ohrabrujuće vesti kada su u pitanju medicinska dostignuća u borbi protiv raka, najnovije za koje su zaslužni naučnici i profesori Univerziteta Tomas Džeferson u Filadelfiji, toliko obećava da ga nazivaju čak i Svetim Gralom medicine!

OVAJ RAK JE NAJVEĆI UBICA SRPSKIH MUŠKARACA: Povedite računa, posle je kasno!

Grupa ovih naučnika "detektovala" je protein koji u ljudskom organizmu deluje kao korov u sadnici zdravog bilja i koji je glavni izazivač nekontrolisanog umnožavanja bolesnih ćelija. Zbog toga bi lekovi novije generacije trebalo zapravo da sadrže protiv-otrov koji će biti ubačen u organizam u cilju "iskorenjivanje" ovog smrtonosnog okidača bolesti.

Kvantni skok u razumevanju bolesti od koje samo u Srbiji godišnje umre 21.000 ljudi dolazi upravo usled nove tendencije da kod obolele osobe zapravo ne dođe do stvaranja metastaza.

Dr Karen Knudsen profesorka biologije na T. Dž. univerzitetu je rekla da je pronalaženje načina da se metastaze zaustave ili spreči njihovo stvaranje do sada bilo nedostižno.

- Otkrili smo da je molekul koji se naziva DNK-PKcs regulator razvoja bolesti ili, prostije rečeno, da prateći njega možemo da predvidimo da li će neki tumor preći u metastaze, kao i gde će se eventualne metastaze stvoriti. To daje nove mogućnosti u pogledu indivudalnog tretiranja svakog bolesnika ponaosob.

Rezultati prvih testiranja rađenih na miševima su pokazali da blokiranje ove vrste enzima koja "oštećene" ćelije "popravlja" tako što ih pretvara u ćelije raka, u potpunosti zaustavlja širenje bolesti. Biotehnička firma iz Nju Džerzija upravo priprema testiranje oralnog leka radnog naziva CC-115 na pacijentima sa kancerom u uznapredovalim fazama, a koji su izrađeni kao blokade raka.

- Iako put do odobravanja ovog i sličnih lekova može potrajati godinama, nova istraživanja će zasigurno dati bolji uvid u efekte inhibitora koji mogu biti korišćeni kao anti-tumor agensi - kaže Knudsen.

(Telegraf.rs / Express)