Tri trika protiv neprijatnog zadaha iz usta

Ako i vas, povremeno ili stalno, muči neprijatan miris iz usta, znajte da niste jedini. Srećom, spasa za vašu muku ima

Činjenica je da ne postoji osoba kojoj barem ponekad ne “zasmrdi” iz usta, ali definitivno se sa ovim problemom neki ljudi suočavaju češće od drugih.

Pijte ovaj napitak svakog jutra i nikad nećete smrdeti na znoj, niti ćete imati loš zadah!

Iako će žvaka ili mentol bombona donekle poboljšati stanje, ovo rešenje je kratkog daha.

Pranje zuba je veoma bitno, ali ne i najbitni korak, navode brazilski naučnici. Ono što vam je potrebno jeste kompletna strategija.

Loš zadah uzrokuju isparljiva sumporna jedinjenja koja nastaju usled aktivnosti bakterija koje nastanjuju usta. Njihovo prisustvo može da prouzrokuje nastanak karijesa, infekcija i mnogobrojnih drugih oboljenja.

Ali, prema istraživanju objavljenom u časopisu “Clinical Periodontology”, najveći problem predstavlja jezik.

Naime, ova velika oblast ispunjena je velikim brojem pukotina i udubljenja koje predstavljaju idealno okruženje za prekomerno razmnožavanje mikroorganizama.

Zato i ne čudi što su u zasebnim studijama naučnici iz Japana ustanovili da naslage na jeziku imaju najveći uticaj u nastanku isparljivih sumpornih jedinjenja, prenosi B92. To, takođe, objašnjava zašto je neprijatan dah najjači ujutru, s obzirom na to da se preko noći naslage gomilaju na jeziku.

Da biste se rešili neprijatnog zadaha pridržavajte se sledećih saveta:

Održavajte higijenu jezika

Jezik možete čistiti plastičnim vlaknima ili specijalnim naborima na poleđini četkice za zube. Nabori svakako predstavljaju bolju opciju, jer plitki plastičnji reljef omogućava efikasnije mehaničko uklanjanje naslaga na jeziku, za razliku od četkanja, koje bi moglo da prouzrokuje dublje zavlačenje bakterija u nabore jezika.

Koristite zubni konac najmanje dvaput dnevno

Na taj način uklonićete sitne čestice hrane čije truljenje uzrokuje nastanak sumpornih isparenja.

Redovno hidrirajte usta

Nedovoljna količina pljuvačke uzrokuje taloženje naslaga kojima bakterije počinju da se hrane, a zatim i prekomerno razmnožavaju, a kao rezultat nastaju isparljiva sumporna jedinjenja.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs)