GRGOLJITE: Ove lekovite vodice će izlečiti i najuporniju upalu grla! (RECEPTI)

Kod prve pojave bola i crvenila isprobajte neke od ovih recepata za grgoljenje koje možete da koristite više puta dnevno

Grgoljenje tečnosti je jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina za ubijanje bakterija i olakšanje simptoma upale grla, naročito kod prehlade.

Ipak, ako bol ne prolazi, gutanje je otežano i povišena temperatura se ne smiruje nekoliko dana, posetite lekara da bi utvrdio da li su vam potrebni antibiotici.

Ovo su najpoznatiji i najefikasniji recepti koje možete da koristite u tu svrhu:

So i voda

Ovo je tradicionalan i vrlo jednostavan lek za bol u grlu. U šoljicu tople vode sipajte četvrtinu kašičice soli i dobro promešajte. Najbolje je da voda bude što toplija, jer hladan rastvor neće biti tako efikasan. Možete dodati i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralisati kiselinu u ustima i smanjiti osećaj grebanja grla. Uzimajte manje gutljaje i progrgoljite punu šoljicu, ali nemojte gutati. Kod svakog ispiranja usta, pripremite svež rastvor.

Limun i voda

Pomešajte jednu kašičicu sveže isceđenog soka od limuna s jednom šoljicom mlake vode. Ako koristite vruću, mogli biste da neutrališete dejstvo vitamina C iz limuna. Ovaj rastvor će pomoći da se smanji otečenost grla i da se grlo dezinfikuje od bakterija i virusa.

Đumbir, med i limun

Za ovaj efikasan kućni lek pomešajte jednu kašičicu đumbira u prahu, jednu kašičicu meda, 1/2 šoljice tople vode i isceđeni sok polovine limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ovaj rastvor ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako možete ga progutate, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10 do 15 sekundi.

Ljuti začini i voda

Kapsaicin iz ljute paprike umiruje bol i dobar je saveznik u borbi sa upalama. Kako ne bi imao kontraefekt i nadražio grlo, tabasko, čili u prahu ili slične ljute začine, pomešajte s toplom vodom i grgoljite, ali nemojte gutati. Ovaj postupak doneće olakšanje nakon 15 do 20 minuta.

Rastvor sa žalfijom

Pomešajte jednu kašičicu sušene žalfije, dve kašičice smeđeg šećera, tri kašičice jabukovog ili vinskog sirćeta i 0,5 dl tople vode i grgoljite nekoliko puta dnevno, bez gutanja.

Kurkuma i voda

Kurkuma je vrlo snažan antioksidans, a taj začin se već dugo koristi i kao lek za bol u grlu. U jednu šolju tople vode pomešajte pola kašičice kurkume i pola kašičice soli.

Čaj od karanfilića

Za pripremu čaja možete koristiti cele karanfiliće ili one u prahu, a oni se stavljaju u prokuvanu i vruću vodu. Karanfilići imaju protivupalna i antibakterijska svojstva, a pokazali su se korisnim i u lečenju različitih bolesti respiratornog sistema, poput upale sinusa i bronhitisa.

Sok od paradajza

Za privremeno olakšanje bola, isperite grlo sa mešavinom pola šolje soka od paradajza i pola šoljice tople vode, a možete dodati i nekoliko kapi tabasko sosa. Antioksidativna svojstva likopena iz paradajza pomažu brže zaceljivanje nadraženog tkiva grla i sluzokože usta.

Zeleni čaj

Ovaj poznati saveznik zdravlja odličan je u borbi sa infekcijama grla. Pripremite šoljicu svežeg čaja s medom i limunom, a pre gutanja svakako njime ispirajte grlo dok se tečnost ne ohladi.

Jabukovo sirće i so

Ako uz bol u grlu i kašljete, imate osećaj kao da vam u grlu nešto nešto stoji, tada je ovaj rastvor pravo rešenje. Pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta, pola kašičice soli u šoljicu tople vode nekoliko puta dnevno. Ako kašalj nije toliko izražen, smanjite količinu sirćeta i dodajte kašičicu meda.

Ehinaceja i voda

Ehinaceja podstiče delovanje ćelija makrofaga i pomaže u suzbijanju upala, a za rastvor pomešajte dve kašike tinkture ehinaceje i šoljicu tople vode. Kod jako nadraženog grla, savetuje se da ovaj rastvor grgoljite tri puta dnevno.

Čaj od maline

Ovaj čaj je prema brojnim studijama jedan od najpouzdanijih načina smirivanja bolova u grlu. Najbolje je koristiti sušeno lišće maline i da dve kašičice listova prelijete kipućom vodom. Grlo treba da ispirate mlakim čajem.

Tablete za povišenu temperaturu

Neugodnog osećaja peckanja dok gutate možete se rešiti pomoću običnih tableta za skidanje temperature iz grupe paracetamola. Ove tablete će ujedno i sniziti povišenu temperaturu koja se može javiti kao posledica upale grla.

Tečnost

Bilo da se radi o hladnim ili toplim napicima tečnost će prijati vašem grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbegavajte mleko i mlečne proizvode jer oni mogu dodatno da iziritiraju vaše grlo. Isto važi i za sokove od limuna, pomorandže, grejpfruta i paradajza.

Bombone

Održavajte grlo i ždrelo vlažnim. Uz tečnost u tome će vam najbolje pomoći tvrde bombone ili pastile za grlo. Sisajte ih tokom celog dana jer će oni aktivirati vašu sluznicu i samim tim kvasiti grlo. Preporučuju se bombone sa ukusom mente, eukaliptusa ili meda.

Inhaliranje

Skuvajte tri šoljice tople vode i uronite kesicu čaja od limuna, kamilice i malo svežeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tečnost u veću činiju ili posudu za inhlairanje. Uzmite čist peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni peškirom nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Bol u grlu će tako biti ublažen, zbog čega ćete lakše zaspati.

Topli oblog

Napravite čaj od suvih cvetova kamilice i dok je još vruć uronite u njega čist peškir. Kada se čaj malo ohladi dobro iscedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se oblog ohladi ponovno zagrejte čaj i ponovite postupak.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

LEKOVITI NAPICI

Čaj od ljute aleve paprike

U lonče s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od mente, sok jednog limuna, kašičicu meda i pola kašičice ljute aleve paprike. Sve dobro promešajte i sklonite s vatre pre nego provri. Pijte dok je još vruće.

Bakin recept protiv bolova u grlu

U 250 ml vode dodajte dve kašičice meda i dobro zagrejte (pazite da ne provri). Sklonite s vatre i iscedite otprilike dve kašičice soka svežeg limuna. Za jači ukus možete dodati i kašičicu smeđeg šećera.

Mlečni napitak s cimetom

Pomešajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašičice cimeta. Dodajte 250 ml mleka i dobro promešajte. Stavite na laganu vatru i mešajte. Sklonite s vatre pre nego što mleko provri i dodajte kašiku meda. Servirajte dok je vruće.

Biljni čaj s viskijem

Pomešajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobićete zdrav napitak pun antioksidansa. Ako dodate još i kašičicu meda, limunov sok, đumbir i malo viskija osećaćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)