Ovo je razlog zbog kog ćete odmah zavoleti BROKOLI!

Ako do sada niste jeli ovo povrće, nećete ga više preskakati kad shvatite kolika je njegova moć

Mnogi ljudi ne jedu redovno zeleno povrće, a naučnici iz sveta medicine opominju da tako ugrožavaju sopstveno zdravlje. Brokoli je najzdraviji iz porodice kupusa i jedan od najzdravijeg zelenog povrća.

Ne volite zeleno povrće? Nakon ovih reči promenićete mišljenje!

Lekari ovu hranu nikad ne bi stavili u usta! A vi?

Brokoli je i ranije povezivan sa smanjenjem rizika od nastanka različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, rak debelog creva i rak prostate, piše Klix.

Naučnici sa Univerziteta Ilinois su želeli da provere da li brokoli ima isti uticaj na prevenciju raka jetre i bolesti masne jetre, koja je postala poprilično česta.

Naučnica Elizabet Džefri je istakla da u SAD-u stanovništvo jede hranu bogatu zasićenim mastima i šećerom, koje se zadržavaju u jetri i mogu da se pretvore u telesne masne naslage.

Unošenjem hrane bogate masnoćom i šećerom povećava se rizik od bolesti masne jetre, što kasnije dovodi do ciroze i raka jetre.

Istraživanje je obuhvatilo intenzivnu prehranu brokolijem miševa koji su bili izloženi kancerogenu, koji dovodi do raka jetre. Kod onih miševa koji su bili na zapadnjačkoj ishrani i nisu jeli brokli, broj nodula i veličina raka su se povećali, dok se kod miševa koji su jeli brokoli broj nodula smanjio, a veličina se nije promenila.

(Telegraf.rs)