MANGULICA ILI OBIČNO PRASE: Evo koje meso je stvarno ZDRAVIJE za jelo! (FOTO) (VIDEO)

Da li je meso mangulica stvarno zdravije od mesa drugih sorti svinja? Ili je u pitanju samo mit, koji je trend zdrave ishrane doneo i na ove prostore? Evo šta je tu istina

O mesu mangulica se nije mnogo znalo u široj javnosti, ali sa ulaskom zdrave hrane u modu, ono se pojavljuje kao neprevaziđeno kad su u pitanju nutritivne vrednosti, poput zasićenih masnih kiselina i dobrog holesterola.

PIVO JE ZDRAVO ZA SRCE: Evo koliko komada treba da popijete SVAKI DAN

Mangulica je specifična sorta svinje koja je nastala pre oko dva veka, ukrštanjem svinje "šumadinke" i dve mađarske sorte. To se dogodilo tako što je knjaz Miloš poklonio 10 krmača šumadinki i dva vepra mađarskom grofu Jozefu Nadoru, koji ih je ukrštao s dvema sortama koje je gajio.

Ova specifična svinja ima dugu dlaku i pomalo liči na divlju svinju, a i prasići se rađaju prugasti. Srbija je nekada izvozila stotine hiljada ovih svinja, a danas gotovo da nema dovoljno ni za sopstvene potrebe.

Ali, zašto je uopšte važno koja sorta svinja se gaji a koja ne?

Poslednjih godina dosta se govori o tome da je meso mangulica mnogo zdravije od mesa drugih sorti svinja. Analize pokazuju da to meso zaista ima veći procenat proteina, manje masti i holesterola, poslebno LDL holesterola (lošeg), a veći procenat HDL (dobrog) holesterola. Ali šta to znači?

Da li je meso mangulica stvarno zdravije od mesa drugih sorti svinja i da li se radi samo o procentu dobrog i lošeg holesterola, pitali smo Antonija Kovačevića, koji se uzgojem mangulica bavi već dugi niz godina.

- Kad se pominju prednosti mesa mangulice, obično se, na prvom mestu, izdvaja visok procenat tog, takozvanog, "dobrog" ili HDL holesterola. Ali, suština je u tome da meso mangulice sadrži upola manje holesterola od mesa obične, domaće svinje, a veći deo tog holesterola je ovaj, pomenuti "dobri". Nakon konzumiranja, "dobri" holesterol u organizmu vezuje ovaj drugi, "loši" ili LDL holesterol i tako ga eliminiše. To znači da je meso mangulice odlično za osobe koje kubure s povišenom masnoćom u krvi. Takođe, holesterol iz mangulice čisti krvne sudove, povećava njihovu otpornost i smanjuje opasnost od ateroskleroze. I ne samo to, meso mangulice ima više proteina, što znači da su manje količine dovoljne za zadovoljavanje dnevnih potreba čoveka.

Poznato je da kvalitet mesa dosta zavisi od toga kako svinje žive i čime se tove. U tom svetlu, možda bi i obične svinje imale takav odnos masti i proteina ako bi imale iste uslove kao i mangulice, kojih ima malo i uzgajivači veoma vode računa o njima.

- Svaku svinju možete hraniti zdravo i nezdravo, bila ona obična, durok, mangulica, divlja... Mangulica ima genetsku, rasnu predispoziciju, što jeste najvažnije. Ali je činjenica i da se mangulice uglavnom napasaju u šumama, na otvorenom prostoru, da se ne tove koncentratima i GMO hranom, već korenjem, žirovima, šumskim plodovima, što svakako doprinosi kvalitetu mesa - rekao nam je Antonije Kovačević.

(Telegraf.rs)