10 načina da svom detetu kažete NE, a da ono ne brizne u plač

Iako ne deluje tako, deca vole da im se postavljaju granice, a pre toga moraju da ispitaju teren. Vaše roditeljsko "ne" je veoma važno, a dete ga najbolje čuje kada ga kažete malo drugačije. Budite mudri

Morate da naučite da kažete "ne" detetu, a da vas ne grize savest i da zbog toga nemate osećaj kako niste dobar roditelj. Zabrana se, kažu stručnjaci, može izreći na drugačiji način i uz objašnjenje. Da bi vaša deca izrasla u osobe sa samopouzdanjem i samopoštovanjem, svakoga dana treba da ih podstičete na razvoj sopstvenog mišljenja i pozitivne slike o sebi. Ali to ne znači da ih morate pustiti da rade šta žele i koliko žele. Granice moraju da postoje.

Nije lako priznati, ali… 10 znakova koji govore da je vaše dete razmaženo

Umesto kažnjavanja neposlušnih đaka, ova škola radi nešto sasvim drugačije. Rezultati su ZADIVLJUJUĆI

Deca na različite načine pokušavaju da dobiju ono što žele i zato manipuliš nama. Vika, vrištanje, bacanje na pod, histerisanje... često roditelje dovode do toga da izgube strpljenje. Ali treba da se pribere i nastojite da izbegnete takvo ponašanje na najbolji mogući način.

Mnogo je saveta koje stručnjaci preporučuju roditeljima. "Ne" treba preoblikovati u rečenicu koja kod dece neće izazvati revolt i odbijanje, a mi vam donosimo neke od predloga.

1. Daj mi da ti pokažem kako se to radi, a sada ti pokušaj

Jedna je od rečenica koja će sigurno pomoći u situacijama kada želite dete odvratiti od toga da radi ono što ne želite. Na primer, kada ste u kuhinji i pravite kolače, a vaše je dete je odlučilo da vam pomogne u tome, pa razbija jaja. Naravno, kada mu pokažete kako se to radi, neka i ono pokuša. Nemojte ga sputavati.

2. Znam da bi ti to želeo, ali ne možemo sada, sledeći put ćemo to staviti na spisak

Ovako možete usmeriti dete kada ste na primer u prodavnici, a vaše dete se uhvati za neku igračku i ne odustaje ili kada odluči da bi baš tog trenutka bilo zgodno otići u luna-park. Izbeći ćete plač, vrisku i neprijatnosti, a postići ćete kompromis.

3. Hajde da malo razmislimo o tome

Vaše dete je napravilo je neku nevaljalost. U parku se dohvatilo sa nekim vršnjakom. Umesto da vičete "ne", pozovite dete, smestite ga pokraj sebe i recite ovu rečenicu. Zatim nastavite da sa detetom razgovarate i pokušajte da mu objasnite da takvo ponašanje nije lepo.

4. Ovo nije tvoje, idemo da pronađemo tvoju igračku

Često je dobra zamena za "ne" kada nastane problem oko igračaka i čije je šta. Većina dece, pogotovo mlađe, vezana je za svoje igračke, ali u parku im obično za oko zapadne nečija tuđa igračka. Uporna su kod takvih situacija i žele na sve načine da prisvoje tuđu stvar. I onda krenu plač, vriska...

5. Ne razumem te kada cviliš. Reci mi normalnim tonom šta želiš

Ova rečenica može pomoći kada je dete plačljivo i cvili. U takvom trenutku vi zaista ne znate šta želi da kaže. Ovom rečenicom možete dete podstaći da kaže u čemu je problem i šta ga muči. Slušajte ga i dajte mu do znanja da jednostavnim rečima može reći ono što želi.

6. Može li mama dobiti svoj telefon? Ti ćeš dobiti igračku

Mobilni nije igračka, a ako vam dete želi uzeti telefon svaki put kada zazvoni, nađite mu neku zamenu. Davanje zamene mnogo je prihvatljivije od toga da detetu iz ruke samo uzmete telefon, smatra psiholog Elen Kenedi-Mur.

7. Možeš biti bos, ali samo kratko i hodati po tepihu

Pretvorite zabrane u dopuštenja. Mališani obožavaju biti bosi, napolju, u kući, bez čarapa, papučica ili cipelica. "Ne" će samo podstaći odbijanje. Deca će, ako im tako kažete, najčešće poslušati i brzo ćete nakon toga pronaći rešenje.

8. Hranu jedemo, ne bacamo je i ne igramo se njome

Terapeutkinja Linda Šok Sorkin savetuje - umesto da vičete na dete dok ono baca hranu iz tanjira, poput makarona ili sira, uzmite detetu činiju s hranom i objasnite mu zašto to ne bi trebalo raditi.

9. Kreveti su za spavanje i odmaranje, ne za skakanje

Da, deca vole da skaču po krevetu. Obožavaju da uđu u sobu roditelja i skaču po bračnom krevetu, to im je omiljena aktivnost, posebno u kasnim satima. No, da biste ih sprečili u tome, koristite miran način objašnjavanja. I, naravno, ne zaboravite da ih pohvalite kada poslušaju, piše Parents.

10. Prema životinjama i cveću treba da budemo nežni

Ako uhvatite vaše dete da povlači kućnog ljubimca za rep ili čupa neke biljke, nemojte odmah vikati "ne". Objasnite mu da tako kućnom ljubimcu i svakom drugom živom biću nanosi bol. Tako pomažete detetu da razvije empatiju i svest o osećanjima drugih živih bića. Dajte detetu mogućnost da nauči kako biljke treba tretirati s poštovanjem, kao i prirodu u celini, kaže Marva Sudžrim, dadilja dece američkih selebritija.

Sve su to saveti koji vam mogu upaliti pri rešavanju problema s kojima se susrećete u odrastanju vaših mališana. Ponekad će, naravno, upaliti, ponekad neće. Svako dete mali je individualac ​​sa svojim potrebama. Čuvajte ih i volite i naučite ih da kroče samopouzdano kroz život. To je vaša roditeljska odgovornost.

Ako mislite da su vaša deca neobuzdani divljaci, ova priča će vas razuveriti. Ovo su prava divlja deca:

(Telegraf.rs)

Save

Save