FRANCUSKI PARADOKS: Ceo život jedu MASNU HRANU i zdravi su - evo u čemu njihova je TAJNA

U ishrani francuzi najčešće koriste proteine životinjskog porekla, kao što su goveđe i svinjsko meso, sireve i vina

Već decenijama francuska kombinacija hrane sa visokim sadržajem masti i niskom stopom srčanih oboljenja, zbunjuje i revoltira stručnjake.

Počela je da jede samo MASNU HRANU i doživela TRANSFORMACIJU koju nije mogla ni da zamisli

ODGOVOR na ovo MORA da zna svaka žena: Da li je ZDRAVIJE držati puter u frižideru ili van njega?

Nova studija je pokazala, da bi ova namirnica, za koju se smatralo da nije zdrava, mogla biti uzročnik - sir.

Francuski paradoks, fenomen po kome francuzi u ishrani koriste mnogo više životinjskih namirnica i zasićenih masti, ali imaju neuporedivo manju stopu smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja od amerikanaca.

Smatra se da je način ishrane ključ svega, sir na prvom mestu. Oni koriste proteine životinjskog porekla, kao što su goveđe i svinjsko meso, sir, od alkohola vina najviše, maslac i ulje.

Francuski paradoks zapravo ukazuje na to koliko se malo zna o vezi zasićenih masti i procesima u organizmu.

Nauka ponekad može da bude prilično brutalna. Tako se nova studija, koju je predvodila Hane Bertram, naučnica sa Orus Univerziteta iz Danske, bavila analizom uzorka urina i fekalija ljudi koji jedu mlečne proizvode i ljudi koji ih ne jedu.

Kod onih koji jedu mlačne proizvode pronađena je veća koncentracija buterne kiseline, a upravo je butirat (buterna kiselina) odgovorna za smanjenje gojaznosti, samim tim i  za smanjenje kardiovaskularnih oboljenja.

Prema onome što je studija pokazala, ne znači da se sir i mlečni proizvodi mogu konzumirati u neograničenim količinama, već bi ga trebalo jesti umereno.

(Telegraf.rs)