PAŽLJIVO BIRAJTE KANALE: TV program utiče na decu

Nedavno sprovedeno naučno istraživanje u Americi pokazalo je da roditelji, pažljivim odabirom televizijskih emisija, mogu pozitivno da utiču na svoju decu

Ponašanje dece umnogome zavisi od televizijskog sadržaja koji gledaju. Upravo zbog toga, američki naučnici roditeljima savetuju da s velikom posvećenošću biraju emisije i kanale kojima žele da izvrše uticaj na ličnost njihovih mališana.

Istraživači sa Instituta za dečja ispitivanja u Sijetlu utvrdili su da je ponašanje dece u najvećoj meri poboljšano u situacijama kada roditelji svojoj deci zabranjuju gledanje emisija koje su pune nasilja i podstiču ih na gledanje obrazovnog programa.

Prema rečima naučnika, ovakve mere imaju pozitivan učinak bez obzira na ukupno vreme koje deca provode pred televizorom.

U šestomesečnom istraživanju učestvovalo je 565 ispitanika koji su imali decu uzrasta od tri do pet godina. Ovo naučno istraživanje pokazalo je i kako roditeljska kontrola televizijskog sadržaja ima pozitivniji efekat na ponašanje devojčica.

( Tamara Milić / mojezdravlje.ba )