Deset razloga koji će vas motivisati da smršate

Gojaznost predstavlja najbrže rastući zdravstveni problem u svetu. Prekomerna telesna težina podstiče pojavu mnogih bolesti koje su opasne po život. Upravo zbog toga trebalo bi da vodite računa o svojoj kilaži

U svetu je sve više gojaznih ljudi. Prekomerna telesna težina smatra se najbrže rastućim problemom. Gojaznim ljudima se smatraju žene koje imaju 30 odsto i muškarci koji, od ukupne telesne težine, imaju 25 odsto masti. Preterana kilaža može loše da utiče na zdravlje jer podstiče mnoge bolesti koje su opasne po život. Upravo zbog toga donosimo vam spisak deset stvari zbog kojih treba voditi računa o svojoj težini:

Dijabetes tipa 2

Gojaznost je jedan od čestih uzroka dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da povećana telesna težina uveliko povećava rizik od šećerne bolesti. Nekontrolisani dijabetes dovodi do ozbiljnih komplikacija poput infarkta, moždanog udara, slepila, otkazivanja bubrega, oštećenja nerava i amputacija ekstremiteta.

Infarkt

Gojaznost i prekomerna težina su povezani sa nekoliko faktora koji povećavaju rizik od infarkta. Abdominalna gojaznost je jedan od faktora koji dovodi do bolesti srca.

( T. M. / klix.ba )