SLIČNO SE SLIČNOM RADUJE: Biljke leče organe na koje liče

Poznato je da voće i povrće svi smatraju najzdravijom ishranom, ali se malo zna o tome da su određeni plodovi odlični za zdravlje upavo onih organa u telu na koje i podsećaju

Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u telu. Voće i povrće je poznato kao najbolja hrana koja čuva zdravlje ljudi, ali se malo zna o tome da određene namirnice štite upravo one organe u telu na koje izgledom i podsećaju. Možda do sada niste primećivali sličnost i upoređivali voće i povrće sa delovima vašeg organizma. Ipak, kada malo bolje razmislite, primetićete da se Majka Priroda verodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti:

Šargarepa: Oči

Presecite šargarepu na pola i lako ćete uočiti kružne linije koje oponašaju građu oka, tj. dužice. S druge strane, priče naših baka su se ispostavile tačnim jer je šargarepa zaista zdrava za oči. Šargarepe su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta-karotena koji smanjuje šanse od makularne degeneracije, odnosno vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

Presek paradajza jasno pokazuje da ovo crveno povrće ima izgled koji nalikuje strukturi srca. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji često jedu ovo povrće. A ako paradajz pomešate sa malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 odsto da poveća pozitivno delovanje likopena.

( Tamara Milić / haber.ba )