Non-stop vam se spava? Evo zašto je to tako

Počeli su vreli dani, a umesto da uživate u suncu i druženju, vas neprestano hvata umor. Niste ni svesni da vam se zbog ovih sitnica stalno spava

Uvek ste umorni? Niste jedini. Osim nedostatka sna, možda vas umaraju neke stvari koje radite preko dana. Drugim rečima, umaraju vas pogrešne sitnice koje radite preko dana.

Doručak bez ugljenih hidrata

Mit je da će vam ugljeni hidrati “ubiti” energiju. Vašem telu su neophodni za proizvodnju goriva. Studija je pokazala da su oni koji su na ishrani bez ugljenih hidrata češće umorni i manje raspoloženi za vežbanje od onih koji ih jedu.

Na Klinici Mejo došli su do sličnih rezultata. Ključ je u tome kakve ugljene hidrate jedete. Zašećerene žitarice i beli hleb nisu najbolji izbor. Prirodni, neprerađeni ugljeni hidrati (žitarice, voće i povrće) su prava stvar. Ako ih ne dobijete iz ovih izvora, vaš mozak će ukrasti energiju koja je pohranjena u mišićima. Tokom vremena to će dovesti do gubitka mišićne mase i usporavanja metabolizma. Generalno ćete se osećati tromo i usporeno.

Preterano vežbanje

Da, svi govore da ćete se nakon vežbanja osećati bolje. Međutim, ako preterate, možete preopteretiti nadbubrežne žlezde, zbog čega telo oslobađa previše kortizola. To dovodi do umora koji vas može držati danima.

S Klinike Mejo preporučuju da na skali intenziteta vežbanja 1-10, vežbate na nivou 6-7, znači umereno. Upoznajte svoje telo i pronađite intenzitet vežbanja koji vam odgovara. Sledeći dan bi trebalo istu aktivnost da ponovite bez velikog napora. Ako to niste u stanju, znači da ste preterali.

(Telegraf.rs / Magazin.net.hr)