LEKARSKI PREGLEDI: Da li vaš doktor preteruje?

Bolje je sprečiti, nego lečiti, deviza je koje se valja držati kad je u pitanju zdravlje. Ipak, ne treba ni preterivati s paranojom. Donosimo vam spisak medicinskih pregleda koji vam možda uopšte nisu potrebni

Divno je kad imate požrtvovanog lekara koji svoj posao radi temeljno. Međutim, neki od testova i pregleda ne samo da su skupi, već su često i potpuno nepotrebni. Pritom, možete da dobijete pogrešnu pozitivnu dijagnozu na neku opasnu bolest ili, što je još gore da svoje telo izložite preteranoj radijaciji i stvarno se razbolite.

Testiranje gustine kostiju

Izuzev onih dama koji imaju izuzetno krhke kosti, žene bi trebalo da sačekaju s ovim pregledom barem dok ne napune 65 godina. Iako bi ovo skeniranje i kod mlađih žena moglo da ukaže na blagi gubitak koštanog tkiva (osteopenija), rizik od frakture je nizak, a lekovi koje bi žene eventualno pile imaju nuspojave i nisu se pokazali posebno korisnim u ovom slučaju.

Pronaći tumor kod zdravih ljudi na ovaj način je veoma malo verovatno, poručuju iz američke stručne udruge Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging.

(Telegraf.rs / Net.hr)