Koju hranu voli vaša štitna žlezda?

Pravovremeno dijagnostikovanje problema i pravilna ishrana veoma su važni za lečenje štitne žlezde

Ukoliko sumnjate da nešto nije u redu s radom vaše štitne žlezde, ne libite se od svog lekara da tražite uput da izvadite krv i proverite tireoidne hormone (T3, T4, TSH). Bilo da se otkrije da imate smanjeno lučenje štitne žlezde, bilo da je u pitanju njen povišen rad, leka ima. Takođe, najveći deo problema moguće je regulisati pravilnom ishranom.

Šta je to hiperitireoza?

- Za osobu koja je nervozna žali se da je izgubila na telesnoj težini iako ima dobar apetit, ima lupanje, a ponekad i preskakanje srca, opadanje kose, toplo preznojavanje može se pretpostaviti da ima hipertireozu - rekla je prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog Kliničkog centra Srbije.

Ona je objasnila da se, takođe, često javljaju promene na očima - ispupčene očne jabučice, sjajne oči, pogled ukočen, topli oznojeni dlanovi, topla koža, vlažna i baršunasta. Srčani ritam je ubrzan, mogu se javiti aritmije, a u težim slučajevima srčano popuštanje i embolija.

Namirnice bogate glutenom

Najnovija istraživanja pokazuju da postoji povezanost celijačne bolesti i bolesti štitaste žlezde, odnosno da osobe koje pate od autominuih bolesti štitaste žlezde imaju 400 odsto veću šansu da obole od celijačne bolesti. Međutim, posle 3 do 6 meseci dijete bez glutena pokazan je pad nivoa antitiroidnih antitela i zato osobe sa autoimunom bolešću treba da izbegavaju žitarice koje sadrže gluten kao što su pšenica, ječam, ovas, raž...

(Telegraf.rs / Tanjug)