STRES GOJI: Evo zašto se prejedamo kad smo pod pritiskom

Kada smo pod stresom, javlja se potreba za nezdravom hranom, talože se viškovi masnoća na ključnim delovima tela, a samim tim se, uprkos svim naporima da smršamo, mi zapravo gojimo. Evo kako do toga dolazi

Preopterećenost poslom i mnogobrojnim svakodnevnim obavezama znatno utiče na to kako se hranimo, a samim tim i na zdravlje. Ako već duže vreme bezuspešno pokušavate da izgubite suvišne kilograme, zapitajte se da niste možda pod uticajem nekontrolisanog stresa.

Hronični stres jedan je od neprijatelja svake dijete i stvara kontraefekat, pa je potrebno naći način na koji možete da eliminišete ili smanjite stresne situacije u životu. Evo šta sve stres radi našem organizmu.

Stres usporava metabolizam

Metabolizam predstavlja koktel različitih hormona koji se luče u našem telu. Kada su svi hormoni u dobrim kombinacijama, organi i telesne funkcije (npr. varenje ili regulacija šećera) rade besprekorno, mi se osećamo odlično.

Hroničan stres remeti rad hormona, te tako usporava metabolizam. Adrenalin i kortizol pojavljuju se u velikim količinama, a upravo su oni zaslužni za usporavanje telesnih funkcija zaslužnih za sagorevanje kalorija, masti i šećera.

(Telegraf.rs / Index)