Dekodiran dosad najstariji ljudski DNK!

Na osnovu iskopanih kostiju naučnici su analizirali genetski kod pračoveka koji je obitavao na području Španije pre oko 400.000 godina

Grupa međunarodnih antropologa uspela je da dekodira dosad najstariji ljudski DNK koji potiče sa 400.000 godina stare butne kosti, pronađene u permafrostu (trajno smrznutom tlu), u jednoj pećini u Španiji.

Ovim dostignućem je prošireno znanje o ljudskoj genetici za oko 300.000 godina, navode naučnici, dodajući da je odiseja ljudske evolucije bila daleko komplikovanija nego što se mislilo. Kost je otkrivena na arheološkom nalazištu Atapuerka, na severu Španije, na mestu Sima de los Huesos (Jama sa kostima) za koje se pretpostavlja da je bilo groblje.

- Sada možemo da proučavamo DNK ljudskih predaka koji su stari stotinama hiljada godina - kazao je Svante Pabo, direktor Instituta Maks Plank za evolutivnu antropologiju u Lajpcigu, u Nemačkoj i jedan od autora studije objavljene u časopisu “Nature”.

- Neočekivani rezultati ukazuju na kompleksnost evolucije Neandertalaca i modernog čoveka - rekao je Huan-Luis Arsuaga, direktor Centra za istraživanje ljudske evolucije i ponašanja u Madridu.

(Telegraf.rs / Tanjug)