Postoji jako dobar razlog zašto svu hranu moramo da pečemo na 180 stepeni - uz par izuzetaka

Da li znate zašto gotovo svu hranu moramo da pečemo na ovoj temperaturi?

Sigurno ste primetili da većina recepata od vas traži da hranu pečete na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa. Da li ste se ikada zapitali - zašto je to tako?

Pavle je pronašao bakinu knjigu na tavanu u Beogradu, a u njoj je pisalo "nožem napraviti rez na trbuhu" (FOTO)

Hranila je sina samo mesom i krompirom, a onda mu se zbog toga desilo nešto UŽASNO

U pitanju je čista hemija.

Proces, poznat kao Mejlardova reakcija, stvara efekat koji daje tamnu boju hrani i daje joj ukus.

Kada se spoje amino kiseline i šećeri, u pitanju je raj za svakog kuvara.

Ovaj proces je odgovoran za miris hrane kada se prži, griluje ili peče.

Tokom pečenja hrane dolazi do ogromnog povećanja u kretanju i stvaranju molekula, a čini se da je 180 stepeni Celzijusa magična temperatura koja iz hrane izvlači sve ono najukusnije.

Ogroman broj recepata traži da rerna bude ugrejana na 180 stepeni kako bi se jelo ujednačeno peklo i izbeglo njegovo zagorevanje.

Ovo je još jedna veoma interesatna stvar u vezi sa Mejlardovom reakcijom - sprečava da hrana zagori.

Naravno, za svako pravilo postoji i izuzetak.

Hlebovi i određena testa bolje ispadnu kada se peku na višim temperaturama.

(Telegraf.rs)