Sve o opasnoj bolesti koja je uzela život Aviciiju: Pogađa mlade, simptomi su jezivi, a izlečenje je moguće samo pod jednim uslovom

Svetska muzička scena izgubila je ovog vikenda veliku zvezdu i izvrsnog mladog umetnika

Tim Bergling, svetu poznat kao DJ Avicii preminuo je 20. aprila u odmaralištu Muscat Hills u Oman, a dve autopsije kje su urađena opkazale su da nema znakova nasilne smrti već da je smrt verovatno uzrokovana zdravstvenim problemima o kojima je DJ otvoreno za života govorio.

"Rekao sam im da ću umreti, da će me to ubiti": Avicii još 2014. želeo da prekine sa nastupima

Njegova prerana smrt mnoge je potresla i ostavila u šoku. Ovaj uspešan 28-godišnjak godinama se borio sa anskioznošću i pankreatitisom zbog čega je otkazivao brojne koncerte i turneje zbog odlaska u Hitnu pomoć. Još od 2012. godine kada je hospitalizovan u Njujorku konstatovano je da boluje od pankreatitisa koji je uzrokovan prekomernom uotrebom alkohola. U martu 2014. je operisan i uklonjena mu je žučna kesa i tada se povukao zbog mnogobrojnih zdravstvenih problema.

Pankreatitis je zapaljenje žlezde koja proizvodi enzime koji pomažu u varenju hrane i hormone koji regulišu procesuiranje šećera u organizmu. Stanje može da bude akutno kada se zapaljenje javlja iznenada i traje par dana, ali i hronično koje se ponavlja godinama, sa simptomima koji se povlače nakon terapije i sa ozbiljnim posledicama po život.

- Kod mladih ljudi, koji su skloniji alkoholu, to može da bude veoma traumatično za pankreas i tada se javlja pankreatitis koji se manifestuje jakim bolom u abdomenu i oštećenjem okolnih ćelija i tkiva, rekao je doktor Raul Panala, direktor klinike za pankreas u Arizoni.

Neki od simptoma ove bolesti su: bol u gornjem delu abdomena, bol u abdomenu koji se prenosi i na leđa i pogoršava se posle jela, ubrzani puls, mučnina, povraćanje, osetljivost u abdomenu. Do ovoga dolazi kada se digestivni enzimi aktiviraju dok su još u pankreasu i izazivaju iritaciju koja prerasta u upalu. Doktor povezuje panktreatitis sa nečim poput infarkta od čega ljudi mogu da se oporave samo ako se pozabave faktorima koji ih izlažu bolesti.

Pankreatitis uzrokuje prekomerna upotreba alkohola, pušenje, povreda, kamenje u žučnoj kesi, hipotermija, infekcije koje uključuju zauške, tumori, visok nivo masti u krvi, velika količina kalcijuma u krvi, neki lekovi i antipsihotici kao i neka genetski poremećaji poput cistične fibroze.

Avicii se povukao sa turneje 2016. godine nakon preko 800 nastupa širom sveta, jer je patio od anksioznosti i umora. U jednom intervjuu 2013. godine priznao je da se mnogo opija i mnogo partija, a prvi napad pankreatitisa sa 21 godinom naterao ga je da malo uspori. Došlo je do pojave zavisnosti pa se njegovo ispijanje alkohola pretvoprilo u šampanjac nocu, Bladi Meri koktele ujutru i vino tokom putovanja – i svakog dana sve iznova tako.

Panala ističe da su pankreatitisu više skloni muškarci i da pogađa pacijente starosti od 20 do 40 godina zbog čega se najčešće oni hospitalizuju i na čije lečenje se godišnje potroši nekoliko milijardi dolara, piše billboard.com.

Zbog bolesti, poznati DJ odlučio je da se penzioniše i to nakon nastupa na Ibici 28. avgusta 2016. godine, obavestivši publiku da će raditi samo u studiju.

U dokumentarnom filmu o njegovom životu Avicii: Istinite priče, DJ je više puta upozorio menadžment da da će umreti ukoliko nastavi da nastupa. Dokumentarac je izašao prošlog oktobra, a iako je postao dostupan na Netflixu ovog meseca povučen je zbog njegove smrti. Dokumentarac je napravio Levan Tsikurišvili njegov dugogodišnji prijatelj, koji ga je snimao tokom 4 godine, beležeći njegov uspon u karijeri i slavu. Nakon iznenadne smrti Aciciia postalo je jasno koliko je njegov život bio ugrožen stalnim nastupima i pritiskom koji je trpeo zbog slave.

Alkohol mu je bio jedina pomoć u borbi protiv anskioznosti i napada panike koje je imao zbog nastupa. Ostaće poznat po saradnji sa velikim imenima svetskog šou biznisa poput Madone i hitova "Wake me up", "You make me" i "Lonely together".

(Telegraf.rs/M.K.)