Zašto kesica čipsa nikada nije puna do kraja? Ne radi se o pohlepi proizvođača, postoji dobar razlog
Sigurno ste primetili da je kesica uvek naduvena i do pola puna
Ako volite da kupujete čips, bez obzira na to o kojem se brendu radi, onda znate da će ona biti puna do pola, što je prilično razočaravajuće.
Međutim, malo ko zna da za to postoji dobar razlog.
Preporučujemo
Sin Filip se jedan dan iz škole vratio sa bebom u naručju: "Mama, nemoj da vičeš, ovo je moja ćerka"
Saznajemo! Haos posle meča Čukaričkog i Partizana: Tuča Tomovića i Dragojevića, jedva ih razdvojili
U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.
Naime, put vrećice čipsa od fabrike do prodavnice može biti prilično dug. Upravo da nema punjena, čak i najbolji i najtvrđi komad čipsa bi izgledao kao gomila mrvica.
Međutim, to nije vazduh - čips je zapravo napunjen azotovim gasom kako bi što duže ostao svež.
Ako bismo kesicu napunili običnim vazduhom, čips bi brzo postao vlažan i brzo bi se pokvario.
Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže da se produži njegov rok trajanja već mu se poboljšava ukus.
U pitanju je prirodan gas koji je potpuno siguran.
(Telegraf.rs)