Saveti za srećnu i dugovečnu vezu: Parovi koji zajedno dele ove trenutke imaju čvrst i stabilan odnos

Iako je svaka veza posebna na svoj način, postoji nekoliko univerzalnih stvari koje možete da uradite kako biste bili srećni

Foto: Shutterstock

Nema sumnje da je svaka veza jedinstvena. Ono što će prijati vama, kao paru, ne mora da znači da će odgovarati i drugima. Međutim, prema rečima stručnjaka za ljubav, postoje stvari koje rade srećni parovi, a koje biste mogli da primenite i vi.

Isto misle i dvojica stručnjaka iz interpersonalne neurobiologije, David Rok i Daniel Siegel. Oni su razvili model pod nazivom "The Healthy Mind Platter" i otkrili da parovi koji zajedno obavljaju ovih sedam aktivnosti imaju najzdravije i najispunjenije veze.

1. Fokus

Živimo u doba digitalne distrakcije. Često gledamo u telefon umesto u oči našeg partnera dok razgovaramo. Fokus omogućava da partner bude stvarno prisutan, u trenutku, a to se prevodi kao ljubav i briga. Svi želimo da znamo da smo važni jedni drugima. Fokusiranje na partnera, i obrnuto, šalje tu poruku.

2. Vreme za igru

U vezi, zajedničko igranje - bilo da se radi o društvenoj igri ili šta god to predstavljalo za vas, stvara nove veze u mozgu, kao i one međusobne. Istraživanja su pokazala da razigrano uživanje u novim iskustvima održava seksualnu privlačnost živom.

3. Vreme povezivanja

Kada se povežemo, istinski, jedni s drugima, pojačavamo zadovoljstvo u odnosu. Biti fizički prisutan, šta god radili, aktivira i jača relacijski sklop. Ovo gradi međusobnu sigurnost i omogućava nam da se opustimo i iskusimo radost.

foto Pixabay

4. Fizičko vreme

Kada pokrećemo tela, jačamo mozak, srca i sreću. Dakle, ustanite i krenite zajedno u šetnju, kupovinu ili prošetajte do omiljenog kafića. Dnevna doza fizičke aktivnosti recept je za mentalno i emocionalno zdravlje.

5. "Unutrašnje" vreme

Takođe, postoji velika korist od izdvajanja vremena za mirno sedenje i ćutanje. Neki parovi sede u tišni jedno pored drugog, i uživaju u filmu, muzici ili nečemu što ih čini mirnim i srećnim. 

Ne zaboravite se usredsredite na osećaje, slike i misli.

6. Vreme za opuštanje

U redu je i s vremena na vreme opušteno gledati TV. Ponekad se naš mozak samo treba relaksirati. Kada nismo usredsređeni, kada nemamo nikakav cilj i opuštamo se. Tako punimo baterije. Druženje, bez posebnih radnji, jedan je od načina opuštenog provođenja zajedničkog vremena s partnerom.

7. Vreme za spavanje

Maženje noću dok spavate jedna je od najvećih životnih radosti. Neka spavaća soba bude utočište vaše veze, čista, uredna i lepa. Držite se toga da što češće ležete zajedno u krevet, jer je to veoma bitno za ljubavni odnos. Iz spavaće sobe izbacite kompijuter, TV i ne unosite telefone, prenosi "YourTango".

(Telegraf.rs)