Muškarac je zamenio ženu na čelu Voga - i odmah je na naslovnu stranu stavio devojku sa šokantnom prošlošću koja je oduševila mnoge

Naslovna strana britanskog Voga ovoga puta izgleda drugačije, što je oduševilo modni svet

Od kada se saznalo da Aleksandra Šulman, koja je dužnost glavne urednice britanskog izdanja modne Biblije, vrlo uspešno obavljala 25 godina, odlazi i da na njeno mesto dolazi muškarac, i to modni stilista i urednik Edvard Eninful, stvari u modnom svetu se menjaju.

Čovek koji menja istoriju: Muškarac prvi put na čelu Voga! (FOTO)

Ana Vintur, "ledena kraljica", obožava da krši jedno veliko modno pravilo

Edvard pored toga što je prvi muškarac na ovoj poziciji u Vogu, je itekako poznat i uticajan u modnom svetu.

Njegova prva naslovnica je odmah oduševila modni svet i o tome se priča iz više razloga.

Kao prvo, naslovnica je šarena i uočljiva, a napokon je na njoj i devojka koja nije mlada belkinja. Zapravo, u pitanju je dvadesetpetogodišnji afroamerički model Advoa Aboa, a poznato je da je Edvard odavno vrlo glasan i jasan kada je u pitanju diskriminacija takvih modela.

Time je pokazao kako neće da ćuti o problemima u modnom svetu, što je s razlogom oduševilo mase.

Treći razlog interesa te blage histerije koju je naslovnica izazvala jeste problematična prošlost mlade manekenke koja je danas jedna od najtraženijih.

Naime, Advoa već godinama otvoreno priča o depresiji i bipolarnom poremećaju od kojih je patila, kao i nezadovoljstvu izgledom jer je bila "drugačija" od ostalih devojčica.

Advoa je odrasla u bogatoj londonskoj četvrti s dobrostojećim i uticajnim roditeljima, ali uporkos tome, imala je probleme s drogom sa svega 14 godina, a otkrila je i kako nikada nije imala puno prijatelja, što je dodatno pogoršalo njeno psihičko stanje.

U dvadesetprvoj godini završila je na odvikavanju, ali nakon što se vratila kući u London, u 2015. godine pokušala je samoubistvo predoziranjem. Danas na takve stvari ne pomišlja, a vrlo je aktivna u radu s udruženjima koje pomažu ženama sa sličnim problemima.

Osim što je bila problematična, buntovna manekenka obrijala je i glavu u znak protesta . ali se to njenim agentimasvidelo, a danas je jedno od traženijih lica, što je samo potvrđeno ovom važnom naslovnicom.

Britanski "GQ" zbog iskrenosti ju je i proglasio "ženom 2017. godine" pa više nikoga ne čudi što je upravo ona izabrana za lice s naslovnice.

Naravno, kako to obično ide, Edvard je morao da se suoči i s brojnim kritikama i zbog činjenice da je na naslovnicu stavio ime otpisanog dizajnera Džona Galijana koji je otkaz iz Diora dobio 2011. godine nakon što je u jednom restoranu vređao Jevreje.

Ali izgleda da se Džon vraća u modni svet, što javnost nije dočekala s oduševljenjem, a Edvard se još uvek tim povodom nije oglasio.

(Telegraf.rs)