Bebe rođene na ovaj način imaju veće šanse da budu gojazne

Nismo ni svesni koliko način na koji beba dođe na svet određuje kakvog će ona biti zdravlja

Bebe rođene carskim rezom ili indukcijom imaju veće šanse od ostalih da obole od metaboličkog poremećaja poput dijabetesa i gojaznosti.

Porodilje treba da odluče na koji način će doneti bebu na svet - ali carski rez nije uvek i najbolje rešenje

U najnovijem istraživanju, obavljenom na univerzitetima u Austriji, Holandiji, Irskoj i Velikoj Britaniji, naučnici su pratili zdravstveno stanje žena i njihove dece tokom 13 godina. Otkriveno je da su bebe koje su rođene carskim rezom imale najviše zdravstvenih problema i to respiratornih i metaboličkih, kao i probleme sa ekcemom.

Tokom analize, pregledani su podaci od blizu 500.000 žena i dece rođene između 2000. i 2008. godine. Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su zdrave, nisu pušile ni konzumirale opojne droge. Imale su između 25 i 35 godina, a rodile su između 37. i 41. sedmice samo jednu bebu prosečne težine, piše klix.ba. U 88 odsto slučajeva primile su neki lek protiv bolova.

Oko 43 odsto žena imalo je indukovani porođaj, 11 odsto carski rez, a 38 odsto vaginalni porođaj bez intervencije. Utvrđeno je da deca koja su rođena indukcijom imaju tri puta veću šansu da dobiju žuticu i problem sa hranjenjem. Deca rođena carskim rezom imaju veće šanse da dobiju hoipotermiju u prvih 30 dana od rođenja. U starijim godinama imaju dva i po puta veću šansu da se razvije poremećaj u metabolizmu poput gojaznosti i dijabetesa.

Autori istraživanja istakli su da su u okviru ovog istraživanja pratili uticaj hormona koji pokreću i stimulišu porođaj na bebu.

(Telegraf.rs/M.K.)