Deca nisu gojazna samo zbog nezdrave ishrane: Ovo može da bude glavni krivac

Kao i kod odraslih, tako i kod dece, manjak sna se odražava na kilažu

Najnovije istraživanje povezalo je kasniji odlazak na spavanje sa povećanim rizikom od gojaznosti kod dece u starosnoj grupi do 6 godina.

Naučnici kažu kako je kod dece jako važan ritam obroka u smislu vremena kada se jede i kada se odlazi u krevet.

U istraživanju je učestovalo preko 100 dece iz Švedske. Naučnici su pratili težinu, visinu i obim struka kod dece od prve do šeste godine života. Sva deca su na početku istraživanja bila približno iste kilaže.

Naučnici su utvrdili da deca koja su kasno išla na spavanje, posle 21 čas, su imala veći obim struka i viši indeks telesne mase do kraja istraživanja.

Profesor pedijatrije dr Klaud Markus kaže da se upravo faktor kasnog odlaska u krevet isticao kao glavni koji je povezan sa gojaznošću.

- Sada smo uvideli samo povezanost. Ako stavite dete ranije na spavanje - da li ćete nešto promeniti? To je nešto što sa sigurnošću ne znamo - tvrdi on.

Pedijatar ističe kako je kasni odlazak u krevet kod dece pokazatelj nezdravog načina života uopšte, a upravo to može da rezultira povećanjem težine.

Foto: Shutterstock

U komentaru istraživanja pedijatrijski endokrinolozi Nikol Glaser i Denis Stajn kažu da je moguće da su gojaznost i kasno spavanje rezultat drugih uticaja kao što je previše vremena provedenog pred ekranima, nedovoljno fizičke aktivnosti ili manjeg truda oko zdravih navika u porodici.

Istraživači su takođe otkrili da kasnije odlaze na spavanjek sledeće grupe: deca koja nisu evropskog porekla, mališani čije su majke nižeg stepena obrazovanja, te oni koji su živeli u domaćinstvima sa niskim primanjima.

Rano stavljanje deteta u krevet ne garantuje da će ono odmah zaspati dubokim snom, ali uspostavljanje dosledne rutine odlaska na spavanje povećava verovatnoću da će dete odspavati onoliko koliko mu je potrebno za optimalno funkcionisanje.

Dužina sna koja je potrebna vašem detetu zavisi od uzrasta:

* 1 - 3 godine --- 12 - 14 sati

* 3 - 6 godina --- 11 - 13 sati

* 6 - 10 godina --- 10 - 11 sati

* 10 - 18 godina --- 8 - 9 sati

Video: Malog naterali na dijetu on počeo da fantazira hranu sa bilborda

(Telegraf.rs/B.K.)