Kakva je to majka koja novog partnera može da stavi ispred svoje dece, psiholog daje objašnjenje

- Roditeljski kapacitet kao i svaki drugi kapacitet nije ravnomerno raspoređen u populaciji

Foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko dana u Srbiji smo imali dva slučaja majki koje su svoje potrebe i ljubavne probleme stavile na prvo mesto, isperd svoje dece.

Jedna od njih je ostavila decu i otišla s novim novim partnerom, a druga je tri puta sebi pokušala da oduzme život zbog ljubavnih jada.

Od majke se očekuje da uvek bude oslonac svojoj deci, da ih štiti, podiže i priprema za život koji je pred njima. Ipak, neke majke nisu u stanju da stave potrebe svoje dece ispred svojih, a na ovu temu smo razgovarali sa psihologom Radmilom Vulić Bojović koja je za Telegraf.rs objasnila kako i zašto dolazi do ovakvih porodičnih situiacija:

- Ovakve stvari zavise od situacije, ali načelno gledano roditeljski kapacitet kao i svaki drugi kapacitet nije ravnomerno raspoređen u populaciji.Imamo situaciju da je materinstvo i majčinstvo prilično idealizovano i nije sagledano uvek na realan način.

- Sigurna sam da osoba koja je u stanju da tako nešto uradi pokazuje i druge ozbiljne nedostatke u načinu kako je roditelj, kako se ponaša vezano za dete itd. Vrlo verovatno da je u pitanju nedostatak neka patologija ličnosti, ali u svakom slučaju radi se o osobi koja nije u stanju da potrebe deteta stavi ispred svojih potreba, a to radi svaki odgovoran roditelj - objasnila je Radmila Vulić Bojović.

Kada jedna majka stavi svoje potrebe ispred detetovih i na taj način se i ponaša, da li oseća grižu savest ili je to nešto što će je sačekati tek kasnije u životu?

- To je jako teško reći. Te osobe ne pripadaju sve istoj kategoriji. Te majke ostavljaju decu ili stavljaju decu u drugi plan iz različitih razloga. Neke od njih, sigurna sam, osećaju grižu savesti ali imaju ideju da ne mogu drugačije.

- Sigurna sam da neke od njih imaju osećanja i da se bore sa tim, ali u sitaciji kada prave izbor, one prave drugačiji izbor od onoga koji bi napravila neka odgvorna osoba ili osoba koja je svesna potreba sopstvenog deteta - zaključila je psiholog Radmila Vulić Bojović.

(Telegraf.rs/B.K.)