• 63

Šta je u glavi jedne majke koja šestoro dece može da prepusti na milost i nemilost surovosti života?

Najmlađe dete ima samo tri godine, a o svima njima se brine najstarije dete od 16 godina

  • 63
Alibunar šestoro dece

foto: pixabay.com; printscreen/RTS

Priča o šestoro dece u rasponu od 3 do 16 godina, koja sama preživljavaju u selu Novi Kozjak kod Alibunara nakon što ih je majka napustila, a otac je u zatvoru, šokirala je srpsku javnost.

I dok se najveće polemike vode oko toga zašto nadležni u Centru za socijalni rad u Alibunaru od avgusta nisu adekvatno reagovali, drugi se pak, pitaju kakva je to majka koja je tako malu decu ostavila u trošnoj kući bez osnovnih sredstava za život.

- Pitanje je koliko je ona uopšte tu decu negovala i u pravom smislu te reči bila majka. Očigledno je da njen odnos prema životu takav da ona brine šta će dalje uraditi i kakvu će poziciju imati, a verovatno očekuje da će preudajom početi jedan potpuno novi period života kao da ništa pre toga nije bilo - kaže za "Telegraf" psiholog Aleksandra Janković koja dodaje da se definitivno radi o problematičnoj osobi.

Aleksandra ističe da neko ko je spreman da ostavi svoje šestoro dece verovatno ni ranije nije pokazivao neku preteranu vezanost i toplinu.

Dok je Centar za socijalni rad u Alibunaru navodno pokušavao mesecima da vrati majku kući, to se čini kao još gora odluka po samu decu.

- To je isterivanje zakona po svaku cenu jer statistiske kažu da su majke osetljivije na decu i treba ih poveriti njima. Međutim, u svakom pojedinačnom slučaju to ne mora biti tačno jer ovde to zanemarivanje očigledno traje i tek kada se sa decom bude pričalo onda će se znati do koje je mere to išlo i kako je to uopšte izgledalo. Isterivanje da se majka vrati deci po svaku cenu je jako pogrešno. Jednom ovako problematičan odnos, neće se ni po njenom povratku promeniti - zaključuje psiholog Aleksandra Janković u razgovoru za "Telegraf".

Kako "Telegraf" saznaje, braća i sestre će najverovatnije biti podeljena u dve hraniteljske porodice koje su spremne za takozvani urgentni smeštaj dok će Centar za socijalni rad u Alibunaru snositi posledice za propuste u radu.

U međuvremenu se oglasila majka dece koja je rekla da ne da decu i tvrdi da nije tačno da ih je napustila.

- Nije tačno. Dolazila sam nedeljom, čuli smo se preko telefona, moje srce zna kako je. Nikad nisu bili gladni i žedni. Desi se dan-dva k'o kod svakog. Nisam stvarno kriva ja, obratila sam se socijalnom. Bilo je toliko kuća po Kozjaku koje su prazne. Deca dve godine tako žive, niko im nije pomogao. Ne dam decu, ja se mučim s njima pet i po godina sama - izjavila je za "Kurir".

Video: Policajci spasili bebu koju je majka monstrum stavila u kesu i bacila

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana Švonja

    Dolazila nedeljom?! Sva deca mala, da ne govorimo o ovom od 3 god. Šta će u novom braku, opet novu sirotinju rađati. Izmena zakona,za takve ljude.Podvezivanje jajnika, muškarci kastracija. Takve porodice prave decu, zbog dečijeg dodatka i novčane pomoći. Umesto da kupe hranu za decu, kupuje lak za nokte i farbe za kosu. To se kod nas dešava po romskim naseljima.Struje i komunalija su oslobođeni i zaštićeni.Neće da rade, ne žele obavezu a sa 18 godina imaju troje dece?!

  • Сека

    Ма, каква мајка, то је једна заостала будалетина која ни сама не зна шта хоће,израђла толику дјецу па их оставила, ни живитиња не оставља своје младе, а она не знам ни на шта је налик, страшно.

  • Dr

    Svako se zove roditelj katastrifa jadna ova decica

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima