Kako je moguće da neko pojede JEDNO JEDINO jaje i - UMRE?!

Ovih dana Balkan je potresla tragedija porodice Vidović, koja je zbog trovanja hranom izgubila najmlađeg člana, a još dvoje se bore za život. Evo kako je moguće da kokošije jaje napravi toliko zla

Kada čujemo da je neko umro zato što je pojeo neku retku pečurku za koju se ni ne zna da li je jestiva ili ne, bude nam žao čoveka, ali kada čujemo da je umrlo dete zato što je pojelo jaje - onda počne da nas hvata panika. Jer veliki je broj ljudi - i dece - koji su, evo, baš ovog jutra sa porodicom doručkovali kajganu.

ŠOK U PORODICI VIDOVIĆ: Dečak (5) pojeo JAJE i - UMRO!

Evo iz koje zemlje je stiglo JAJE koje je MARKO VIDOVIĆ (5) pojeo i preminuo

SALMONELA: Sve o zloglasnoj bakteriji koja može čak i da ubije!

Zapravo, ne može da ubije samo jaje - može da ubije živo jaje zaraženo salmonelom, bakterijom koja živi u crevima životinja i koja kroz zaraženu hranu dospeva u ljudski organizam. A smrt je izvesnija ukoliko osoba ima slabiji organizam ili joj salmonela, osim creva, zagadi i krv.

Nedovoljno termički obrađeno jaje spada u one namirnice za koje važi pravilo - ne jedite ih! Dakle, ne jedite rovita jaja, niti jaja samo umućena i umešana u kolač ili sladoled. Takva jaja mogu da vam prenesu salmonelu. Iako se ljuska jajeta čini kao jako dobar štit od zaraze, zaražene kokoške mogu sneti jaje koje je zaraženo salmonelom pre nego se štit uopše formira.

Osim jaja, potencijalni prenosnici ove opasne bakterije su sirovo svinjsko i živinsko meso, čak i morski plodovi i voće i povrće koji su salmonelom zaraženi preko vode. A mnoga hrana zarazi se kad je pripremaju ljudi koji ne peru ruke nakon korišćenja toaleta ili menjanja pelena. Možete je dobiti i samo ukoliko dirnete nešto što je zaraženo - uključujući kućne ljubimce i posebno ptice - a nakon toga stavljate prste u usta.

Poznato je da je infekcija salmonelom - kolektivna, često se dešava da bude zaražena čitava porodica, te da se npr. na velikim slavljima, svadbama i slavama, zarazi veliki broj ljudi pošto pojede meso koje nije prošlo sanitarnu inspekciju ili tortu "koja se ne peče".

Simptomi bolesti

Infekcija salmonelom u roku od osam do 72 sata zahvata ceo digestivni trakt, a zaražene osobe imaju proliv i povraćanje, groznicu i grčeve u stomaku, a potom se može razviti i visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, krv u stolici... Većina zdravih ljudi oporavi se za nekoliko dana bez nekog dodatnog tretmana.

Međutim, u nekim slučajevima proliv toliko dehidrira organizam da je potrebna brza lekarska pomoć, ali najopasnije je ukoliko se salmonela iz creva izlije u krv, a putem krvi dospeva do drugih delova tela. Ukoliko u tom slučaju osoba ne dobije antibiotike, posledica može biti - smrt.

Najosetljivije su osobe iz tzv. rizičnih grupa - bebe, mala deca i stariji ljudi - kod kojih infekcija salmonelom može biti veoma opasna i praćena komplikacijama. Kod beba dehidratacija može uzrokovati stanje teške toksičnosti, ali kada putem krvi ona dospe do drugih organa - može uzrokovati dečji meningitis i upalu kostiju...

Zato je savet: ne jedite, a naročito ne dajte deci jaja i druge namirnice koje mogu biti nosioci salmonele a da ih pre toga niste dobro termički obradili! Takođe, ako baš morate da koristite ove namirnice u sirovom stanju, nemojte ih kupovati od neproverenih proizvođača, niti ako nemaju potvrdu o sanitarnoj ispravnosti.

Nemojte da mazite KOKOŠKE! Možete da umrete

Ukoliko niste sigurni da li jaje koje želite da koristite sveže, ovaj video će vam otkloniti ovu nedoumicu:

(Telegraf.rs)