Ako jedete pirinač i pastu na ovaj način, unećete MANJE KALORIJA u organizam

Naučnici su došli do saznanja kako da učine pirinač manje kaloričnim

Trik je u tome da prilikom kuvanja pirinča dodate kokosovo ulje i da ga nakon kuvanja ostavite pola dana u frižideru pre nego ga pojedete.

Mislila je da sin (10) ima grip, a onda je samo umro: Kad je urađena obdukcija, odmah je izbacila frižider iz kuće!

Stavite ova 3 sastojka u kafu: Posle samo 2 gutljaja metabolizam će vam biti brži nego ikada pre (RECEPT)

Operite zube bez četkice i paste! Biće belji nego ikad (VIDEO)

Prema rečima istraživača sa Šri Lanke, na ovaj način možete smanjiti kaloričnost pirinča za 60%. Ovaj metod učinio je skrob iz pirinča lakše varljivim pa je za to telu trebalo manje energije.

Hrana bogata skrobom poput pirinča je dobar izvor energije. Kada je jedemo, naše telo je razlaže na proste šećere. Sve što je višak pretvara se u zalihe koje će naše telo da iskoristi i pretvori u glukozu kada zatreba. Ali previše glukoze u krvi direktno znači prelazak u masti i njihovo gomilanje.

Naučnici su eksperimentisali kako bi došli do načina da prevare telo da manje skladišti kalorije. Tako su u Britaniji došli do saznanja da je smanjena količina glukoze u pasti kada se ona jede hladna, čak i ako je opet podgrejete.

Otporan skrob se teško razlaže u telu i manje su šanse da se pretvori u šećer. Ovo se sa pirinčem postiže ako se on krčka 40 minuta sa kašikom kokosovog ulja, a pre jela se ostavi u frižideru na 12 sati. Hlađenje je ključno jer na taj način amiloza izlazi iz zrna tokom stvaranja želea. Ovakav skrob može da dovede do smanjenja šećera u krvi i poboljša opšte stanje organa za varenje.

Ponovno zagrevanje skuvanog pirinča može da bude opasno zbog bakterija koje ostaju nakon kuvanja, piše BBC. Ako pirinač ostavite na sobnoj temperaturi one će se umnožavati, zbog čega pirinač treba servirati tek skuvan ili ohlađen.

Nije još uvek dokazano da ovako spremnljen pirinač utiče na mršavljenje, ali se radi na ispitivanju da li se svaka vrsta pirinča može ovako kuvati i da li samo sa kokosovim uljem.

(Telegraf.rs)