Crni ili beli - koji luk je zaista zdraviji?

Nema recepta za neko jelo koje ne sadrži među brojnim sastojcima i jedan od najzdravijih – luk

Još od davnina, crni i beli luk su cenjeni širom sveta zbog njihove upotrebe u kuhinji, a kada je popularnost ovog povrća u pitanju ono se nalazi na drugom mestu odmah iza paradajza.

Koja tunjevina je zaista najzdravija - ona u suncokretovom ulju, salamuri ili maslinovom ulju?

Pored mnogo vrsta koje su nam na raspolaganju, trebalo bi izabrati uvek najzdraviju vrstu luka. Svaki od njih ima blagotvorna dejstva, ali nisu svi podjednako zdravi i ne koriste se na isti način.

Poznato je da je luk jedan od najboljih saveznika u borbi protiv raka. Istraživanja koja su sprovedena od početka godine pokazuju da je crveni luk najefikasniji u borbi sa ćelijama raka kod ljudi u poređenju sa drugim sortama. Razlog tome je visok nivo antioksidanta kercetina i antocijanina koji obezbeđuje boju biljkama.

Uticaj crnog i belog luka na zdravlje

Luk utiče na proizvodnju ćelija koje su prirodne "ubice" loših ćelija u organizmu i pomažu čak i kod najtežih oboljenja. Beli luk se bori sa velikim brojem virusa i bakterija i sprečava pojavu infekcija i dobar je kao prevencija protiv raka koji pogađaju organe trbušne duplje. Najvažnije je spomenuti da je beli luk najbolje jesti sirov i da je najdelotvorniji kada je isečen ili isceđen. Kuvanjem belog luka dugo i na visokoj temperaturi dolazi do ubijanja korisnog sastojka alicina koji ga čini korisnim za naše zdravlje.

Crni luk, kao i beli, povećava dobar holesterol, naročito kada se jede svež. Pomaže da se krv bori protiv krvnih ugrušaka, odličan je u borbi protiv pojave dijabetesa i bori se protiv bakterija koje izazivaju mnogo infekcija u telu.

Beli luk ima svojstva antibiotika i deluje antibakterijski. Kako bi se oni zadržali, beli luk ne treba kuvati niti ga bilo kako obrađivati pre jela. Najbolje je konzumirati ga svežeg ili isceđenog i samlevenog. Sto je više samleven ili isceđen to je zdraviji.

Lekovita svojstva crnog i belog luka

Savremeni autori navode čak 15 lekovitih svojstava luka i duplo više oboljenja u kojima se luk može primeniti kao lek. Na prvom mestu svakako je diuretično svojstvo, naročito ako se pije sok ili konzumira sirov. Luk sprečava razvoj mikroba, reguliše šećer u krvi, olakšava iskašljavanje, deluje kao laksativ, podstiče lučenje želudačnog soka, što pogoduje boljem varenju. Svež luk siguran je lek protiv crevnih parazita, a usitnjen pomešan s medom, u razmeri 1:1, služi za lečenje upornog kašlja i kao preventiva od zakrečenja krvnih sudova.

Dnevno bi trebalo da unesemo dve kafene kašičice belog luka ili dve supene kašike crnog luka koji su u svežem stanju, seckani ili ceđeni. Kada kupujete ovu namirnicu, birajte sveže glavice luka. Luk treba da bude veoma cvrst bez oštećenog omota od ljuspica. Kod belog luka gledajte da su češnjevi čvrsto povezani.

Kalorije

Što se tiče kalorija, U 100 grama belog luka ima čak 136 kalorija što je mnogo više nego kod drugih sorti. Mladi luk ima 35 kalorija, crveni 33, a u 100 grama crnog luka ima samo 24 kalorija.

Kako se pravilno sprema crni, a kako beli luk

Kako biste spremili crni luk na najzdraviji način, ali i smanjili njegov neprijatan miris, sipajte malo ulja u tiganj i kad se ugreje dodajte luk. Malo posolite i dinstajte desetak minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ovako spremljen luk možete dodati svim jelima.

Za razliku od belog luka, crni luk ne gubi sve zdrave sastojke kada ga termički obrađujete. On na taj način gubi eterična ulja i određenu količinu vitamina C.

Prerežite cele glavice belog luka po sredini, stavite ih na pleh za pečenje tako da je prerezana strana okrenuta prema gore. Prelijte glavice sa dobrim maslinovim uljem, ne štedite. Začinite sa svežim listovima timijana, morskom solju i biberom. Sve pokrijte folijom i pecite u rerni na 180C oko pola sata.

Nakon toga sklonite foliju i pecite još desetak minuta da beli luk dobije lepu boju. Ovako pečen beli luk koristite kao namaz za tost hleb, jednostavno prstima istiskajte mekane i lepljive čenove belog luka, dodajte malo sira i dobićete savršeno predjelo. Ovako ispečen beli luk možete spremiti i kao zimnicu, jednostavno čenove istisnite, izgnječite, stavite u teglicu i prelijte sa maslinovim uljem. Koristite za razne soseve i dodatak jelima.

Kako da isečete luk bez suza

Ono šro vam tera suze na oči dok sečete luk su hemikalije, a luk sadrži amino kiseline koje se zovu sulfoksidi i sečenjem se oštećuju njihovi zidovi. Najbolji način da sprečite suze je da se držite podalje od luka dok ga sečete. Jedan od saveta je da stavite luk u frižider najmanje na pola sata pre sečenja. Takođe, stavite komadić hleba u usta pre nego počnete da sečete luk i on će sprečiti suze.

Previše luka ipak može da vam škodi

Crni luk može da dovede do pojave alergije ali I do nadimanja I gasova. Ozbiljnije probleme može da izazove kada se stomačna kiselina zbog povećanog lučenja popne uz jednjak I izazove bol u grudima koji se naziva I “zapaljenje srca”. Takođe, može da izazove neku lošu reakciju u kombinaciji sa određenim lekovima, ali I predoziranje vitaminom K kojim ova biljka obiluje.

Kod belog luka situacija može da bude ozbiljnija s obzirom da on može loše da utiče na jetru, izazove loš miris tela, mučninu, povraćanje i “zapaljenje srca”. On izaziva i dijareju, ali može da dovede i do krvarenja zbog čega se savetuje njegovo izbegavanje ukoliko neko koristi lekove za razređivanje krvi. Problemi sa gastritisom su takođe mogući, kao i obaranje krvnog pritiska.

Pojačava znojenje, izaziva vrtoglavicu, svrab I ekcem, ali I probleme sa vidom I glavobolju. Neki od prijavljenih problema su i povećanje krvnog prirtiska, problemi u trudnoći, ali i polne infekcije i gubitak apetita.

Rešite se lošeg zadaha

Beli luk, kao i luk generalno, ima jak miris koji ni najjači mentol ne može da ublaži. Ali, postoje namirnice koje vam dozvoljavaju da ublažite opori miris i ne izbegavate ovu veoma zdravu namirnicu. Umesto mentol bombone pojedite sveži kivi, pečurke, plavi patlidžan ili peršun. Nemojte da dozvolite da vas neprijatan miris ovog povrća odvrati od njegovog konzumiranja jer ga je jako lako dodati svim jelima.

(Telegraf.rs)