Sve manje muškaraca odlučuje se na obrezivanje - evo šta im je u seksu zbog toga drugačije

Raste broj muškaraca koji proceduru obrezivanja smatraju okrutnom

Decenijama, obrezivanje je obavezna praksa u Sjedinjenim Američkim državama bez obzira na njihovo kulturološko i religiozno poreklo što je rezultiralo da je 75 odsto muškaraca obrezano prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Obrezani ili neobrezani penis: Ovo su 3 najveće razlike

Na stranu sa zdravstvenim benefitima, roditelji koji se odluče da se njihovo dete obreže rade to iz religijskih razloga, poznatih mitova o higijeni ili iz kulturnih i socijalnih razloga, kao što su težnje da dete liči što više na oca.

Doktori veruju da obrezivanje smanjuje rizik od seksualno prenosivih bolesti i urinarnih infekcija koje ako se ne leče dovode do oboljenja bubrega.

- Zdravstvene beneficije uključuju smanjeni rizik od polno prenosivih bolesti, posebno HIV-a i HPV-a, traka penisa, parafimiose i infekcije žlezdi, rekao je savetnik za seksualno zdravlje Alice Fosnajt.

Opšte je prihvaćeno mišljenje među doktorima da obrezivanje smanjuje od izvesnih infekcija i zaraznih bolesti. Potencijalne neželjene reakcije obrezivanja uključuju krvarenje, infekcije i nekrozu penisa, dok je rizik kod novorođenčadi daleko manji.

U skorije vreme dolazi do promena mišljenja pa je tako broj dece koja su obrezana sa 84 odsto 1960. spao na 77 odstu u 2010. godini. Neki doktori pored svega odbijaju da izvedu operaciju.

- Nisam obrezao nikoga još od 1994. godine. To je okrutna i nepotrebna procedura kojoj je mesto u udžbenicima istorije, a ne u bolnici ili na klinikama, rekao je doktor Stiven Dorfman.

Što se tiče pitanja higijene, kod obrezanih muškaraca, tačno je da ovi muškarci ponekad imaju malo sekreta koji je bez mirisa i potpuno je bezazlen ispod površine kože. Pranje penisa svakog dana može lako da reši problem.

Ono što najveći broj muškaraca zapravo interesuje je da li obrezivanje smanjuje uživanje u seksu. Neki stručnjaci ističu da obrezivanje smanjuje seksualno uživanje jer se ovom procedurom uklanjaju na hiljade nervnih završetaka u penisu. Površina obrezanog penisa je manje osetljiva nego penis kod neobrezanih muškaraca.

Više kože povećava trenje i stimulaciju klitorisa tokom penetracije i utiče na povećanje zadovoljstva i osećaja kod oba partnera. Veliki broj roditelja i danas se odlučuje za obrezivanje jer ne žele da se njihova deca osećaju čudno u društvu druge dece u svlačionici. Žene obično nemaju preferencije kada su obrezani ili neobrezani partneri u pitanju. Njima je važno da im partner odgovara i da im je seks dobar, što ne zavisi od toga li je muškarac obrezan ili ne.

(Telegraf.rs/menshealth.com)