Hali Beri tvrdi da joj je posebna dijeta pomogla da se reši dijabetesa

Popularna Keto dijeta je odlična za gubitak suvišnih kilograma, ali koliko je ona dobra za dijabetičare?

Nije tajna da glumica Hali Beri izgleda savršeno iako ima 51 godinu, a od 22. godine se bori sa dijabetesom jer joj je konstatovan dijabetes tipa 1.

Velika pomoć za dijabetes tip 2: Dodavanjem ovog jeftinog povrća u ishranu smanjujete nivo šećera u krvi

2007. godine se "skinula" sa insulina tako što je izbalansirala svoju ishranu i način života i sada j eu kategoriji dijabetesa tipa 2. Ovo je naišlo na sumnju javnosti i lekara jer se dijabetes tipa 1 ne leči i odustajanje od insulina prosto nije opcija.

Ona je u ovoj godini postala jedan od zagovornika keto dijete za koju kaže da joj je pomogla da utiče na dijabetes posle nekoliko godina.

- Mislim da je ovaj način ishrane zaslužan za usporavanje procesa starenja. Ono što keto dijeta donosi jeste gubitak kilograma, kontrolu apetita, više energije i mentalne snage. Ako ste kao ja, vrlo verovatno da možete da preokrenete vaš dijabetes tipa 2, bićete fizički izdržljiviji, imaćete lepšu kožu i manje akni, napisala je glumica na svom Instagram profilu.

Zbog toga što se ugljeni hidrati pretvaraju u šećere kada se svare, visoko masna ishrana sa manje ugljenih hidrata tera telo da razlaže i sagoreva masti kao izvor energije. Kod dijabetičara ovakva ishrana pomaže u poboljšanju glikemijske kontrole i smanjuje potrebu za insulinom.

Ukoliko ste dijabetičar postoji izvestan rizik koji morate imati na umu pre nego započnete sa dijetom i to:

- dijabetičarska ketokiselost koja može da bude fatalna i može da se desi kada dijabetičari počnu da proizvode veliki broj ketona, kada telo ne prima dovoljnu količinu insulina kako bi šereć pretvorili u energiju, a rizik je veći kod obolelih od dijabetesa tipa 1;

- brzo izbacivanje uglenjih hidrata iz ishrane može da ima negativne efekte, pa umesto toga smanjite ih na minimum;

- verovatno uzimate mnogo veću količinu ugljenih hidrata nego što možete da zamislite, jer tek sa kontrolom ishrane postajemo svesni koliko čega zapravo jedemo u toku dana.

Pored navedenog postoji rizik od keto gripa, dehidratacije i zatvora. Ovaj način ishrane nije preporučljiv na duge staze, a pre nego krenete sa dijetom obavezno se konsultujte sa lekarom koji je upoznat sa vašom istorijom bolesti.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/www.prevention.com)