Pogledajte kako jedna od najopasnijih polnih bolesti izgleda u ustima kada je dobijete (FOTO)

Seksualno prenosive bolesti nas uvek vrebaju ako ne koristimo zaštitu tokom seksa

Jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti je humani papiloma virus ili HPV koji se prenosi tokom nezaštićenog seksa, a postoji preko 100 različitih tipova od kojih oko 40 mogu da inficiraju usta, grlo i genitalije.

Svakog dana četiri žene u Srbiji obole od raka materice... a jedna umre

Neke ćelije se prenesu tokom oralnog seksa i uzrokuju pojavu bradavica, a neke doktori povezuju sa oralnim kancerom. Oralni HPV se najčešće prenosi oralnim seksom i kontaktom ustima sa zaraženom osobom. U kontaktu ustima HPV se prenosi pljuvačkom preko otvorenih rana ili pora.

Majke mogu da prenesu HPV na decu, a može da se prenese i preko zaraženog medicinskog instrumenta. Imuni sistem ga obično uništava, ali se imuni sistem najčešće bori sa virusom između 1 i 2 godine. Izlažete se riziku ukoliko ne koristite zaštitu tokom seksa, duboko se ljubite, imate nekoliko seksualnih partnera, pušite cigarete, mladi ste stupili u seksualne kontakte, pijete alkohol i delite pića.

Mnogi ljudi prođu bez simptoma, a kod nekih se javljaju različiti simptomi. HPV može da prouzrokuje izrasline koje su male i čvrste, bele, roze ili boje mesa, malo podignute ili ravne, bezbolne, polako rastu, nežne su na dodir, javlaju se bilo gde u ustima,a li najčešće na jeziku, nepcuili vrhu usana.

HPV virus koji najčešće dovodi do pojave oralnog raka je HPV 16. Kod oralnog raka simptomi su ozbiljniji i uključuju bolnu izraslinu koja ne prolazi u roku od 3 meseca, otežano gutanje, promenu boje tkiva u ustima, otečene i bolne izrasline, kvržica u ustima, bol kod žvakanja, hronični kašalj, svrab i balavljenje.

Ukoliko primetite neki od simptoma odmah se obratite lekaru koji će u slučaju da je u pitanju HPV virus odmah da vam da adekvatnu terapiju. Nemojte da se lečite sami. Kada jednom dobiju dijagnozu da imaju HPV, neophodno je analize ponoviti za 8 do 12 meseci, sve dok se infekciaj ne povuče iz DNK u potpunosti.

Jedna od najboljih prevencija je vakcinacija. Pored toga savetuje se i upotreba kondoma kod oralnog seksa, izbegavanje česte promene partnera, izbegavajte oralni seks i duboko ljubljenje kada imate neku ranicu u ustima, redovno idite na pregled, izbegavajte oralni seks sa novim partnerom, idite redovno kod zubara i samopregledajte jezik jednom mesečno.

VIDEO Zaposleni na ovom ukrajinskom radiju nisu koristili zaštitu što je vrlo neodgovorno:

(Telegraf.rs/medicalnewstoday.com)